Međusobne optužbe zbog nezasedanja

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međusobne optužbe zbog nezasedanja

Beograd -- Od kada su poslanici izglasali novu vladu Srbije, u Skupštini se do sada još nijednom nije glasalo o nekom zakonskom predlogu.

Odgovornost za to vlast i opozicija i dalje prebacuju jedni na druge. Premijer Mirko Cvetković danas je opoziciji stavio na teret i to što Vlada, kako je rekao za Blic, ne može u potpunosti da obavlja svoj posao. Cvetković je rekao da opstrukcija opozicije u Skupštini Srbije nanosi veliku štetu Vladi i građanima Srbije, jer onemogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratifikaciju ključnih sporazuma za državu.

Cvetković tvrdi i da je Vlada Srbije za pedesetak dana uspela da dotakne sve tačke ekspozea, ali da neke nisu otišle daleko, opet zbog, kako kaže, opstrukcije opozicije u parlamentu. Poslanička grupa DSS-a kategorično odbacuje optužbe premijera.

Zamenik šefa poslanika te stranke u Skupštini Srbije Rade Obradović podseća kolege iz vlasti da je opozicija postojala i u ranijim skupštinskim sazivima, da je koristila svoja prava da kritikuje vlast, ali da to parlament nije sprečavalo da radi.

"Skupština, iz nejasnih i potpuno neopravdanih razloga, ne radi čitavog leta. Bilo je različitih problema u ranijim sazivima, ali se to u parlamentu rešavalo kroz dogovor vlasti sa opozicijom, kroz redovne konsultacije. Nikakvog razloga nema da i sada bude drugačije. Umesto što se drže lekcije opoziciji, mnogo korisnije je da vladajuća većina preuzme odgovornost za klimu koja postoji u parlamentu, da bi Skupština u septembru, konačno, počela da radi na donošenju svih važnih zakona", naveo je Obradović.

Srpska radikalna stranka takođe je odgovorila premijeru Cvetkoviću.

U saopštenju, oni su osudili njegovu izjavu, navodeći da zasedanje parlamenta nije prekinuto zbog opstrukcije opozicije, već "zbog opstrukcije i bezobzirnosti vlasti, koja je uhapsila Radovana Karadžića", a onda, kako se navodi, zbog, "tobože drugih političkih razloga", pomerila skupštinsko zasedanje za više od mesec dana.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić kaže da sednica Skupštine nije prekinuta zbog Karadžića, već zbog toga što nije bilo izgleda da će prestati opstrukcija opozicije.

"Očekujem da se, pre svega, razgovara sa opozicijom, pre svega sa SRS-om, da se postigne dogovor o dinamici rada, a da kao alternativa ostane i promena sadašnjeg Poslovnika o radu. Ne verujem da opstrukcija sama po sebi može biti cilj bilo koje opozicione stranke, nego je još uvek bila nejasna situacija oko gradske vlasti u Beogradu, i to je bio osnovni razlog za opstrukciju koju je vršila SRS, uz manju asistenciju DSS-a", kaže Grubješićeva.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je u emisiji Prelistavanje B92 da je Skupština dokaz jačine stranaka u Srbiji i da su one iznad državnih institucija.

"U parlamentu su se političke stranke dogovorile kako će da rade, tako što poslanici i dalje glasaju kako im kažu šefovi stranaka, gde više nije ništa strašno, čak i ako se sazna da je poslanik ogroman novac uzeo za putne troškove, ili da je napravio neku drugu kažnjivu radnju. To nikakvog efekta, nikakve sankcije nema. Ovde je veoma važno dobiti to dobro partijsko nameštenje koje se zove poslanik", navodi Baraćeva.

Ukoliko i na početku septembarskog zasedanja parlamenta bude nastavljena opstrukcija, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će promeniti taktiku, kako bi se izborila sa blokadom rada parlamenta.

Ona je nedavno najavila da će poslanicima ograničiti izlaganje, oduzimati reči, udaljavati ih sa sednica, a u krajnjem slučaju, izricati novčane kazne.

Sve to predsedavajućem omogućava Poslovnik o radu Skupštine, ali ga predsednica parlamenta nije koristila.

Umesto toga, poslanici su poslati na jednomesečni odmor.

Cvetković: Ima rezultata, štetna opstrukcija

Premijer Srbije izjavio je da, iako je Vlada već dala rezultate, zbog opstrukcije u Skupštini nije urađeno koliko bi on hteo.

"Mislim da je velika šteta i meni je neobjašnjivo kako je moguće da opozicija vrši opstrukciju Skupštine na čijem su dnevnom redu samo četiri tačke, od kojih su sve izuzetno važne za građane ove države", izjavio je Mirko Cvetković za Blic.

Ipak, on je rekao da, pedeset dana posle formiranja njegovog kabineta, "već ima rezultata". On je podsetio da su to četiri ključne oblasti: evropske integracije, odnosno, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gasni sporazum, ratifikacija kredita za izgradnju infrastrukture i potvrđivanje kontinuiteta državne politike prema Kosovu.

"To je već moralo da bude usvojeno. Ali, to je neuspeh Skupštine, a ne Vlade", rekao je premijer.

On je naveo i da je, s druge strane, nastavljena saradnja sa Hagom, "čime se borimo i za Kosovo jer poštujemo međunarodno pravo". "U ekonomiji su naše aktivnosti još izraženije, ali je to manje vidljivo jer te aktivnosti daju efekte na duži rok”, rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, svi članovi Vlade posvećeni su cilju ulaska Srbije u Evropsku uniju, a njemu nije samo važno da li će se to dogoditi "2012. ili 2014. godine".

"Meni je važnije da sa svakim korakom ka EU mi budemo sve uspešniji, pre svega ekonomski. U tom smislu, formalno članstvo, bez dovoljno razvijenog sistema, može čak i da generiše probleme, kao što smo imali prilike da vidimo kod nekih drugih zemalja", izjavio je Cvetković.

On je kao "maliciozne" okarakterisao opaske prilikom izbora da je "Tadićev premijer" i da nije samostalan u donošenju odluka.

"Zajedničko sprovođenje iste politike ne predstavlja uvođenje predsedničkog sistema. Opet, ako mislite da je predsednički sistem u tome da svi slušaju jednog, ni to nije slučaj. Reč je o jednom koordiniranom radu, gde svako iznosi svoje stavove", rekao je Cvetković.

"A što se tiče onih koji daju te primedbe, poruka je – ko gubi, ima pravo i da se ljuti", naveo je on.

Samardžić: Nastavak odbrane Poslovnika

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić najavio je danas da će ta stranka na sednici Skupštine Srbije 2. septembra nastaviti "da brani Poslovnik" i da traži da se u dnevni red uključi rezolucija DSS-a i radikala o Kosovu.

"Mi moramo da urazumimo većinu da se Poslovnik mora poštovati i da većina ne može da radi šta hoće u toj skupštini", kazao je Samardžić.

On je naveo da to ne znači da će opozicija opstruisati rad parlamenta, jer "opstrukciju može da napravi samo predsednik Skupštine i skupštinska većina, kako je to i učinjeno u julu".

Samardžić je kazao da predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović nije stavila na dnevni red rezoluciju narodnjačke koalicije i radikala o Kosovu, zbog čega se i povela diskusija koja nije dopustila da se pređe na dnevni red sednice.

Govoreći o zajedničkom nastupu opozicije u parlamentu, on je rekao da kontakata između Srpske radikalne stranke i DSS-a o tome do sada nije bilo, ali da će ih biti pre početka sednice 2. septembra.

"To neće biti nekakva strategija zajedničkog nastupa, već nekakav tehnički sporazum o tome šta i kako dalje", precizirao je Samardžić.

Šef informativne službe DSS-a Slobodan Vuksanović optužio je Vladu Srbije da je zaustavila neke od važnih projekata za državu i da ne pokazuje nameru da će ispunjavati predizborna obećanja, poput ukidanja viza za zemlje članice EU i rasta cena akcija na berzi.

Vuksanović je kazao da su ključni projekti za državu gasni sporazum sa Rusijom i izgradnja mreže autoputeva od kojih, kako tvrdi, Vlada Srbije izgleda da odustaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.