Međunarodni šverceri kokaina pod istragom u Beogradu

Izvor: B92, 26.Jul.2019, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni šverceri kokaina pod istragom u Beogradu

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv troje osumnjičenih za učesće u međunarodnom švercu kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi i Aziji

Protiv njih je pokrenuta istraga u okviru velike akcije Europola u kojoj je nedavno uhapšeno ukupno 16 osumnjičenih, zaplenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra.

U tom tužilaštvu za Tanjug kažu da je naredba o sprovođenju istrage od 13. jula doneta protiv Majkla (Mićael) Dokovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državljanina Crne Gore, zatim Dražena Letića državljanina Srbije i Hrvatske i Nevenke Čuturić državljanke BiH.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal (u Beogradu) nakon čega im je na predlog tužioca sud odredio pritvor.

Doković je uhapšen u Švajcarskoj, gde mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

“Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka, biće doneta javnotužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić”, navode u tužilaštvu.

Mediji iz regiona u četvrtak su preneli da je Evropska policijska agencija - Evropol saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familia” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao.

Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila deo šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu.

Zaplenjeno je više od tone kokaina - 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj je zaplenjeno dva miliona evra u gotovini i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od million evra, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osumnjičeni za međunarodni šverc kokaina pod istragom u Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2019

U okviru velike akcije Europola u kojoj je nedavno uhapšeno ukupno 16 osumnjičenih..Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv troje osumnjičenih za učesće u međunarodnom švercu kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi i Aziji u okviru velike akcije Europola u kojoj je nedavno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.