Međunarodni dan mentalnog zdravlja značajan datum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan mentalnog zdravlja značajan datum

Zaštitnik građana Zoran Pašaić poručio je povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja da ovaj datum postaje sve značajniji u eri intenzivnog porasta broja pacijenata sa tim obolenjima.

Sutrašnji datum, 10. oktobar postaje sve značajniji s obzirom na, kako je naveo, predviđanja da će psihijatrijske bolesti u budućnosti postati najbrojnije i najznačajnije.

"Jasno je da nas u ovoj oblasti, ukoliko želimo humano, osetljivo i tolerantno društvo, očekuje ozbiljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rad, poručio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Procenjuje se, naveo je, da danas oko 450 miliona ljudi u svetu pati od mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja, dok se depresivni poremećaji smatraju jednim od najvećih zdravstvenih problema.

"U gotovo 70 posto slučajeva depresije se ponavljaju ili su hronične, u velikoj meri narušavaju kvalitet života i kod 10 do 15 posto depresivnih osoba završavaju se samoubistvom. Stope mentalnih poremećaja u Srbiji vrlo su slične onima u zapadnim zemljama. U Srbiji je obolevanje od depresije takođe u porastu i stručna javnost upozorava da će depresija u budućnosti postati vodeći uzrok invalidnosti", naveo je Pašalić.

Ovakve zdravstvene projekcije, prema njegovim rečima, i činjenica da većina obolelih od mentalnih poremećaja pati sama, bez podrške porodice, isključena iz socijalnog okruženja i sučena sa diskriminacijom i stigmom, upozoravaju da nam jedan od najvažnijih prioriteta mora biti stvaranje uslova kome će osobe sa mentalnim poremećajima imati pravo na dostojanstven život.

Reč je, precizira, o pravu na život u društvu u kome se poštuju ljudska prava, u kome postoje obučeni profesionalni kadrovi, gde se uvažava pravo na informativni pristanak na lečenje, gde su korisnici uključeni u planiranje, organizaciju i praćenje službi mentalnog zdravlja, gde je moguće osnivanje udruženja korisnika i gde se ove vrednosti promovišu kroz organizovanje kampanja javnog informisanja.

Zaštitnik građana posebnu pažnju posvećuje upravo zaštiti njihovih prava, jer su osobe sa mentalnim smetnjama u našem društvu još uvek posebno ranjive i nažalost u velikoj meri stigmatizovane i marginalizovane, poručio je Pašalić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.