Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike

Izvor: Megafon.co, 05.Nov.2019, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike

Medijska opservatorija Refraktor i BeFem pozivaju Nišlije i Nišlijke na gostovanje izložbe „Izoštravanje medijske slike” 9. novembra od 19h do 21h u Deli prostoru, Davidova 2a u Nišu. Nakon što su održane izložbe u Beogradu i Užicu, razgovori o medijskoj pismenosti i u Nišu.
“Često čujemo od urednika i urednica ili vlasnika i vlasnica različitih medija kako se sadržaji kreiraju na osnovu onoga što građani i građanke traže i žele. Da li je baš tako? Da >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << li nas je iko ikada pitao (a obaveza im je) da li, na primer, u novinama čitamo ono što odgovara životima koje živimo?”
Ovako BeFem najavljuje Medijsku opservatoriju Refraktor.
“Želimo da čujemo vaše mišljenje i zato… dođite da zajedno kreiramo medijske sadržaje kakve zaslužujemo! Na izložbi ćete imati priliku da na licu mesta analizirate izložene medijske tekstove i budete  njeni aktivni učesnici i učesnice. Potrebno je samo da ponesete oštru olovku, oštro oko, britak um, čiste naočare i… društvo. Vidimo se!”
Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike (u daljem tekstu Refraktor) je projekat civilnog društva. Razvile su ga nezavisne medijske analitičarke u okviru feminističkog kulturnog centra Befem i BeFem medijskog programa New Voices, New Spaces. Refraktor nastoji da prati i analizira medije u Srbiji. Kao i da u tumačenje njihovog sadržaja uključi i čitaoce i čitateljke. Zamišljen je kao virtuelni i realni prostor u kome će građani i građanke imati mogućnost da na osnovu svog sistema vrednosti i potrebe za odgovornim i tačnim informisanjem iznesu stav o načinu izveštavanja u pojedinim štampanim medijima. Ali i razumeju načine na koje medijske poruke (ne)doprinose održavanju i/ili podsticanju diskriminacije u društvu.
Prva faza projekta Prva faza projekta podrazumeva analizu i prateći izveštaj „Izoštravanje medijske slike – predstavljanje žena u dnevnim novinama u Srbiji”. Kao i prateću izložbu izabranih analiziranih medijskih tekstova.
“U prvoj fazi rada Refraktora bavile smo se načinom na koji su različite žene (ne) predstavljene u izabranim dnevnim novinama.”
Za potrebe izložbe korišćeni su tekstovi iz dnevnih novina Blic, Danas, Kurir i Politika. Njihova izdanja objavljena u periodu od 10. do 16. decembra 2018. godine.
“Zahvaljujemo se na pomoći Jeleni Jaćimović Jachim i Stefanu Antiću. Projekat je podržala – European Union i Media for citizens – Citizens for Media (MCCM). Dizajn izložbenih panoa radila je Tea Ilić.”
Foto – BEFEM

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.