Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u Srbiji obeležavaju dan svoje (ne)slobode

Dan slobode medija novinari u Srbiji obeležavaju u nikad težem ekonomskom položaju i pod nikad većim pritiskom. Na to ukazuju novinarska udruženja koja su pozvala medije da u pet minuta do 12 prekinu emitovanje programa i objave njihov proglas

Izvor: N1

Umesto redovnog programa proglas novinarskih udruženja emitovala je TV N1.

Novinarstvo se suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom. Novinari moraju postići jedinstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dići glas i nepristajanjem na te uslove pokazati da su slobodni građani. A sloboda je da javnosti kažete i ono što vlast ne želi čuti.

Vlast želi da pritiska, utiče na medije i to nije od juče, kaže novinarka Insajdera Irena Stević: „Problem je to što smo skuvani malo kao žabe. Nismo se pobunili kad je trebalo i ako ne prekinemo ovo sledeća vlast kad dođe biće nam još teže“.

Situacija je već katrastrofalna, ocenjuju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

„Ako bismo gledali vaninternetske medije, tradicionalne medijske platforme situacija je mnogo gora nego devedsetih. Ova vlast ne preza ni od kršenja zakona ni od političkih i parapolitičkih pritisaka ne ostavljajući prostora ni za jedan drugačiji glas“, ocenjuje Nedim Sejdinović iz NDNV-a.

Osim političkih pritisaka novinari trpe i onaj ekonomski. Zbog svega toga ne ispunjavaju jednu og svoji osnovnih uloga, ocenjuju u UNS-u: „Trebalo bi da mediji kontrolišu vlast i da rade u korist svih građana. Ovde izgleda imamo situaciju da funkcioneri imaju preveliki uticaj na medije i glas građana se jako retko čuje“, ocenjuje Vladimir Radomirović, UNS.

Najuticajniji političar u zemlji, na dan slobode medija novinare je pozvao na 21. sprat zgrade Beograda na vodi. Poručuje da je svestan da problema ima i da je o njima spreman da razgovara sa ljudima iz medija.

„Ja sam tu uvek da vam odgovorim i to sa poštovanjem. I obavestite one koji gostuju kada me kritikuju da ne kažu da se Vučić dere, jer nisam počeo kožu da derem, nego sam možda vikao, ali to je u žaru borbe. Ja mislim da je to fer. Mislim da Srbija generalno jeste demokratsko društvo, a da li ima prostora za napredak uveren sam da ima“, kaže Vučić.

No, Srbija nazaduje. Organizacija Reporteri bez granica ocenuuje da je slobode medija u Srbiji sve manje pa je sa 59. mesta prošle, ove godine Srbija pala na 66. mesto.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sloboda medija u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017

Dan slobode medija novinari u Srbiji obeležavaju u nikad težem ekonomskom položaju i pod nikad većim pritiskom. Na to ukazuju novinarska udruženja koja su pozvala medije da u pet minuta do 12 prekinu emitovanje programa i objave njihov proglas..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.