Mediji: Rusi prešli ukrajinsku granicu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Rusi prešli ukrajinsku granicu?

Pojedini britanski mediji tvrde da su ruska oklopna vozila i vojni kamioni oko 22h prešli granicu.Novinari "Gardijana" i "Telegrafa" su objavili ovu informaciju, dok BBC piše da su vojna vozila viđena kako idu ka granici, ali da nema potvrde da su je i prešli.

Novinar "Telegrafa" tvrdi da je video prelazak vojnog konvoja na malom, prikrivenom graničnom prelazu u blizini Donjecka, dok konvoj od 280 kamiona sa 2.000 tona pomoći još nije prešao u Ukrajinu.

"Konvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbegličkog kampa kod Donjecka, a zatim je bez gašenja svetala ili bilo kakvog pokušaja da se prikrije krenuo ka granici. Iako nije jasno da li su sva ta vozila ušla na teritoriju Ukrajine, videli smo da značajan broj vozila prolazi kroz punkt koji su čuvali naoružani ljudi", piše britanski list.

I izveštač "Gardijana" navodi da je video kolonu ruskih vojnih vozila kako ulazi u Ukrajinu, na teritoriju koja je pod kontrolom pobunjenika.

Ovo je je prvi put da su strani novinari javili da su videli vojno prisustvo i prelazak na samoj granici, iako su ukrajinske vlasti i Zapad i mediji više puta upozoravali na to da Rusi snabdevaju pobunjenike u Ukrajini naoružanjem. Rusija to oštro demantuje.

Okopna vozila pored konvoja

Inače, desetine ruskih oklopnih vozila pojavilo se pored velikog konvoja sa humanitarnom pomoći koji je parkiran kraj granice Rusije sa Ukrajinom i čeka da uđe na teritoriju pod kontrolom pobunjenika.

Ukrajina je izražavala bojazan da bi Rusija mogla da iskoristi dopremanje humanitarne pomoći kao dimnu zavesu za vojni upad na pobunjeničku teritoriju - na strani proruskih separatista.

Zato su vlasti u Kijevu zapretile da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da spreče ulazak konvoja ukoliko se ukrajinskim zvaničnicima i Crvenom krstu ne dozvoli da ispitaju tovar.

Međutim, agencija Interfaks Ukrajina jutros je javila da je postignut sporazum da konvoj uđe preko graničnog prelaza Izvarine pod kontrolom ukrajinskih zvaničnika a u prisustvu predstavnika OEBS-a.

To bi, ocenjuje Asošiejted pres, mogao biti znak da su Ukrajina i Rusija preduzeli korake ka smanjenju tenzija u vezi sa konvojem.

Ukrajinski graničari u inspekciji konvoja

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, rekao je jutros portparol ukrajinske pogranične službe.

Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters.

 "Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

Konvoj, od oko 280 kamiona, nalazi se od četvrtka uveče na poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

U konvoju se nalazi, kako je Rusija saopštila, 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ukrajinske vlasti pregledaju ruski konvoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Avg.2014

NATO je u petak optužio Kremlj da potpomaže eskalaciju ukrajinskog konflikta, nakon što su stigli novinski izvještaji da je desetak vojnih vozila ušlo na teritoriju Ukrajine...Britanski izvještači naime u petak ujutro su vidjeli vozila ruske vojske koja su noću ušla na teritoriju Ukrajine...Portparol...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.