Mediji: Promena male mature, dobili rok

Izvor: B92, 04.Okt.2022, 09:43

Mediji: Promena male mature, dobili rok

Uvode se nova pravila koja se tiču malih maturanata.

Kako tvrde mediji, učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

U slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine, prenosi "Telegraf.rs".

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Menja se mala matura za narednu generaciju: Moraće da biraju koji predmet će polagati od ponuđenih

Izvor: 24sedam.rs, 04.Okt.2022

Od ponuđenih predmeta, učenici biraju jedan, a ovo će se primeniti i na naredne generacije učenika

Nastavak na 24sedam.rs...

Osmaci biraju predmete za završni ispit do 30.decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu. Izjašnjavanje za treći test iz, prirodnih ili društvenih nauka biologije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.