Mediji: Oštećena Azotara, zaradili i Peconi i Drakulić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Oštećena "Azotara", zaradili i Peconi i Drakulić

BEOGRAD -

Tužilaštvo za organizovani kriminal i Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP-a nastavljaju istragu kriminalnih radnji u pančevačkoj "Azotari", piše današnja štampa.

Narednih dana očekuju se privođenja u akciji "Žito" u kojoj se pojavljuju gotovo isti osumnjičeni kao i u akciji "Đubrivo", tvrde "Novosti". List piše da je reč je o sumnjama da je 2010. godine, na osnovu ugovora o pozajmljivanju žita, "Azotara" oštećena za više od 18 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, koliko su zaradile firme "Invej" Predraga Rankovića Peconija i "Ju point" Zorana Drakulića.

Na preprodaji pozajmljene pšenice oštetili HIP "Azotaru" za 18 miliona evra

List "Blic" piše u današnjem broju da su bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, specijalni konsultant "Azotare" u Pančevu Zvonimir Nikezić i bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Radoslav Vujačić, koji su juče privedeni, osumnjičeni da su osmislili sistem krađe s regresiranim đubrivom, koje je bilo namenjeno poljoprivrednicima, a završilo je kod privatnika.

"Istraga ispituje poslovanje Predraga Rankovića Peconija, jer su dva preduzeća pod njegovom kontrolom, 'Invej' i 'Sunce' a. d. umešana u malverzacije sa đubrivom", tvrdi "Blic".

I list "Kurir" u današnjem broju piše da protiv Rankovića, Drakulića i Vujačića, tužilaštvo i policija vode istragu zbog sumnje da su na preprodaji pozajmljene pšenice oštetili HIP "Azotaru" iz Pančeva za 18 miliona evra.

Kako tvrdi taj list, krajem februara 2010. godine HIP "Azotara" je s Direkcijom za robne rezerve zaključila ugovor o zajmu 50.000 tona merkantilne pšenice s rokom vraćanja do početka februara 2011, a da je u ime "Azotare" ugovor je potpisao Vujačić.

Prema tvrdnji "Kurira", cena pšenice koja je utvrđena na produktivnoj berzi u Novom Sadu bila je 12,15 dinara po kilogramu, a tu pšenicu je "Azotara" sredinom marta 2010. po ceni od 11 dinara po kilogramu prodala firmi "Invej", čiji je vlasnik Ranković.

Kako navodi taj list, početkom aprila 2010. "Azotara" zaključuje ugovor o zajmu 75.000 tona merkantilne pšenice roda 2009. godine s firmom "Viktorija logistik grup" iz Novog Sada, čiji je vlasnik konzorcijum fizičkih lica, a jedno od njih je Milija Babović.

Saslušanje Dragina i ostalih osumnjičenih

U Tužilaštvu za organizovani kriminal danas je nastavljeno saslušanje osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim đubrivom, na čelu sa Draginom, rečeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

Saslušanje je počelo juče u 14 časova i prekinuto je oko 22 sata zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je u toku je saslušanje bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još osam osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet Srbije za više od 470 miliona dinara.

"U toku su procesne radnje i oni će sutra biti kod istražnog sudije", rekao je Dačić i dodao da ovo nije prvi put da su oni saslušani tim povodom i da su više puta davali izjave.

"Policija je odradila svoj deo posla i sutra oni prelaze u ruke ostalih državnih organa", kazao je Dačić novinarima.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni juče ujutro, biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati.

Osim Dragina na saslušanje je priveden vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić, bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić i vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković.

Radisavljević je kazao da se krivičnom prijavom uhapšeni terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

Azotara povukla iznos namenjen za regresiranje, đubrivo preusmereno ka "Suncu", "Inveju"...

On je precizirao da je u ovom slučaju Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara jer je iskoristila pravo i iz budžeta Republike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Prema krivičnoj prijavi, nakon donošenja uredbi Vlade Srbije u kojoj je Dragin bio ministar poljoprivrede, Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo je zatim usmeravano ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija.

Međutim, navedene tri firme umesto ka zakonitim korisnicima, preusmerile su đubrivo ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Takođe, oko 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro, prema saznanjima Tužilaštva, koristilo je beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.

Knežević: Ne vuku se nagli potezi kao u slučaju Dulića

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da postoje dokazi za privođenje Dragina, Nikezića i još sedam osoba u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

"Ko je kako radio, tako će i proći. Postoje dokazi, istražni organi to rade. Vidite da se i ne vuku nagli potezi kao u slučaju Dulića, nego se radi na osnovu dokaza. Prema tome, ništa posebno", rekao je Knežević za "Blic".

Na pitanje da li je ministarstvo obezbeđivalo podatke protiv Dragina, Knežević je odgovorio da nije, kao i da nije obavešten da li su istražni organi u ministarstvu prikupljali podatke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Drakulić: Ovi iz Azotare sami krivi zbog gubitka!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2012, 07:00

Nisu računali da će za šest meseci cena pšenice skočiti i da će biti na gubitku kad je budu vraćali, tvrdi vlasnik „Ju pointa“, koji je preprodao pozajmljenu pšenicu..BEOGRAD - Rasipnici...- Gubitak koji je „Azotara“ napravila pri prodaju pozajmljene pšenice mojoj firmi minimalan je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.