Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medački džep: Svedok negira zločine

Zagreb -- Svedok odbrane na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu negirao je da je hrvatska vojska počinila zločine u Medačkom džepu.

Dvojica hrvatskih generala optužena su za ratne zločine protiv Srba u Medačkom džepu u septembru 1993. Frane Tomičić, bivši pomoćnik komandanta za politički rad u Devetoj gardijskoj brigadi kojom je komandovao Norac, danas je pred sudom u Zagrebu negirao da su tada počinjeni ratni zločini.

On je tvrdio da u toj akciji nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srušene srpske kuće, već da su i ranije mnoge kuće bile oštećene od ratnih dejstava zato što je Hrvatska vojska iz Gospića vodila artiljerijske dvoboje s artiljerijom smeštenom u selima koja je gađala grad.

Uoči akcije u Medačkom džepu jedinice je obišao lično Norac i upozorio na ozbiljnost akcije i pridržavanje normi humanitarnoga ratnog prava, rekao je Tomičić, ističući da je brigada i pre i za vreme akcije dobijala naređenja isključivo od komande vojnog područja u Gospiću.

Današnju raspravu obeležio je incident kad je Ademijeva žena Anita na pauzi verbalno napala Norčevog advokata Željka Olujića, koji u postupku nastoji da izjave svedoka skrene na optuživanje Ademija.

On je negirao da je postojala dupla linija komandovanja, kao ni Sektor 1. koji se pominje u optužnici.

Obaveštajni podaci govorili su da je lokalno stanovništvo uključeno u seoske straže, rekao je Tomićić, dodavši da je za vreme akcije preko sistema veze i na brifinzima čuo da su se srpski vojnici povukli u kuće iz kojih su pucali, nakon čega su hrvatski vojnici počeli pucati po njima, pri čemu su navodno isključivo gađani ciljevi od kojih je pretila opasnost.

Svedok je tvrdio i da su jedinice Unprofora ušle u minsko polje, a da se kasnije javila priča o sukobu s hrvatskim vojnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.