Meč za prvaka sveta zavisi od 15.000 evra

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meč za prvaka sveta zavisi od 15.000 evra

Profesionalni prvak Evrope u kik-boksu (do 66,8 kg) spreman je da u Beogradu izazove prvaka sveta Francuza Ibrahima Šijaua, ali mu je za to potrebno mnogo više od moralne podrške prijatelja

Posle 200 borbi u ringu, 17 titula državnog prvaka, osvojenih šampionata Balkana i Mediterana, medalja na amaterskim šampionatima Evrope i sveta, na kraju i pojasa evropskog profesionalnog prvaka – najbolji srpski kik-bokser Nebojša Denić stigao je na korak od kraja karijere. Iako ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 44 godine, ubeđen je da ima i snage i umeća da se popne i na svetski profesionalni tron. Međutim, taj njegov san zavisi od – 15.000 evra. A tolika je mesečna plata nekog prosečnog igrača u domaćem fudbalskom šampionatu!

– Najveći protivnik mi je, na žalost, novac. Jer takva je situacija u kik-boksu. Ovo je borba mog života. San mi je da u svom gradu postanem prvak sveta i krunišem sve ove godine napornog rada – rekao je Nebojša Denić koji je krajem 2011. postao profi prvak Evrope (kategorija do 66,8 kg), posle pobede u Obrenovcu protiv Senada Ikanovića (BiH).

Kaže za sebe da puca od snage i samopouzdanja a dodatno ga motiviše to što legenda rvačkog sporta i grada Beograda Miroslav Čitaković tvrdi za njega da je „najspremniji sportista u zemlji”. Sa njim i još jednom grupom sportista trenira na Savi, a posle žestokih treninga, zna se – sledi kupanje. Bez obzira na vremenske prilike.

– Kod naše legende Čitakovića treniram duže od 20 godina, on mi je drugi otac, on je od mene napravio sportsku mašinu – govori Denić koji, na opasku da je zašao u „ozbiljne godine”, jednostavno odgovara: – Ti mlađi moraće u ringu da pokažu da su bolji od mene.

Svakog dana vežba četiri sata, a pojačao bi taktičke pripreme kada bi znao datum borbe sa Francuzom Ibrahimom Šijauom, profesionalnim prvakom sveta. Uz njega su i treneri Đurić, Milošević i Dondur.

– Otprilike 15.000 evra je potrebno da bismo organizovali taj meč kod nas. Pošto sam rođen u Kotežu, mogao bih besplatno da dobijem halu u Padinskoj skeli. Tu bih i voleo da se borim, da tako promovišem levu stranu obale. Tu bi moglo da stane oko 3.000 ljudi, računajući i prostor oko ringa. Imam moralnu podršku svih, počev od supruge Ane koja najbolje zna koliko mi ova borba znači, ali nedostaje finansijska podrška. Opština Palilula pomaže koliko može, isto kao i Kik-boks savez Srbije čijem generalnom sekretaru Srđanu Bugarčiću sam zahvalan, takođe i mom prijatelju, ortopedu Marku Bumbašireviću.

Samo za takse Svetske profesionalne kik-boks federacije (VAKO) potrebno je oko 6.000 evra. Branislav Grujić, glavni organizator borbe, kaže da trenutno pregovara s potencijalnim sponzorima:

– Vreme radi protiv nas, ali sam optimista. Pokušavamo da zainteresujemo neke veće firme. Šteta je ispustiti ovakvu šansu. Ceo svet bi znao za tu borbu, bilo bi lepo da Srbija ima svetskog prvaka bez obzira na to što kik-boks kod nas nije toliko popularan. Dodatni problem je to što oni koji bi možda mogli da nam pomognu i ne znaju da imamo evropskog profi šampiona.

Denić se bori član Kluba borilačkih sportova „Palilula” koji je osnovao pre dve godine. Salu održava uz pomoć supruge Ane s kojom ima dvoje dece (Lenka dve i po godine, Petar mesec dana). Dok se mnogi sportisti uoči borbe dodatno motivišu slušajući muziku iz filma „Gladijator”, Denić ima svoju omiljenu pesmu koja iz njega izvlači maksimum:

– Meni je pred borbu u glavi ona naša „U boj krenite junaci svi”. S njom u mislima dočekao bih francuskog borca. Ostavio bih srce u ringu da pred svojom publikom budem prvak sveta. Pa posle šta bude…

Aleksandar Miletić

-----------------------------------------------------------

Nagrada od 300 evra za punu halu

„Kad sam osvojio evropsku profi titulu, u Obrenovcu me je bodrilo 3.000 ljudi. Predsednik opštine Obrenovac lično me je nagradio tada sa 300 evra, jer mi je rekao da niko nije uspeo pre mene da napunio tu halu”, kaže Denić.

objavljeno: 05.03.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.