Materijali za učenje programiranja uskoro na srpskom, hrvatskom…

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Materijali za učenje programiranja uskoro na srpskom, hrvatskom…

Materijali za učenje programiranja Fondacije Petlja biće prevedeni na jezike država u regionu, a obuhvataće Scratch, MakeCode, Python i uvod u Data Science.

Materijali će i ovog puta biti besplatni, objavila je organizacija Startit.

Kako je navedeno, priznanje za kvalitet obrazovnih materijala koji se razvijaju u Srbiji je stiglo i kroz poziv Fondacije Petlja da učestvuje u regionalnom projektu "GenD - Nurturing a Digital Future".

Kako je navedeno, uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaće organizacije je bila da kreira predloge plana za učenje programiranja za uzrast osnovne škole.

Materijal je sastavljen na engleskom jeziku, a partneri u projektu iz Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske ga prevode na svoje jezike.

"Mi smo kreirali materijale koje smo podelili na tri nivoa. Prvi nivo je obuhvatio blokovsko programiranje u Scratch-u, ali i u okruženju MakeCode koje obuhvata i učenje programiranja uz pomoć Micro:bit uređaja, Lego robota i Minecrafta", rekla je programska kooridinatorka Petlje Katarina Anđelković govoreći o ulozi njihovog tima u projektu čiji je koordinator Propulsion fond, a koji je podržan kroz program Microsoft Philanthropies.

"Drugi nivo predstavlja uvod u tekstualno programiranje gde su naši autori kreirali materijale za Python i njegovu biblioteku za učenje 2D grafike i animacija PyGame. Konačno, treći nivo predstavlja jedan blagi uvod u Data Science, jer smo tu napravili materijale za obradu i vizuelizaciju podataka u interaktivnom okruženju za izračunavanje Jupyter opet se oslanjajući na Python".

U ovom trenutku partneri na projektu lokalizuju materijale i prilagođavaju ih svojim obrazovnim sistemima.

U Fondaciji veruju da je ono što rade jedinstveno kada je reč o učenju programiranja u osnovnoj školi i smatraju da je realno da se taj vid saradnje proširi i na druge države, preko nekih budućih projekata.

"Naš fokus i prioriteti i dalje ostaju isti, a to je podrška opšte obrazovnom programiranju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Dakle, podizanje nivoa algoritamske pismenosti, podrška nastavnicima, popularizacija takmičenja iz programiranja i dalje unapređenje funkcionalnosti na samoj platformi", kažu u Petlji.

Podsećaju da se u oktobru pojavila Metodička zbirka algoritamskih zadataka sa rešenjima "C# osnovni nivo", što je prvo od četiri izdanja Zbirke koja će u narednom periodu biti objavljena.

U saradnji sa Društvom matematičara Srbije planirano je objavljivanje Zbirke za programski jezik Python, C++ i C.

Nakon osnovnog nivoa koji je namenjen učenicima specijalizovanih IT odeljenja, određenim IT profilima u srednjim stručnim školama, ali i takmičarima, planirano je i objavljivanje naprednog nivoa u kome će se naći nešto teži zadaci za one koji žele da se uhvate u koštac sa rešavanjem ozbiljnih algoritamskih problema i koji su se već opredelili za IT kao svoju buduću profesiju.

Zbirke će biti sastavljene od zadataka i rešenja koje je tokom godina pisalo više od deset autora za različite programske jezike.

Sva četiri izdanja će biti dostupna i u onlajn formatu kao i u papirnom obliku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.