Mateo Renci novi premijer Italije

Izvor: RTS, 21.Feb.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mateo Renci novi premijer Italije

Posle razgovora sa predsednikom Đorđom Napolitanom, Mateo Renci prihvatio da formira novu italijansku vladu. Bivši gradonačelnik Firence Renci (39) biće najmlađi premijer Italije.

Lider italijanske Demokratske stranke Mateo Renci formalno je prihvatio da bude novi premijer Italije pošto je uspeo da oformi široku koaliciju koja će činiti novu italijansku vladu.

"Mateo Renci prihvatio je da formira novu italijansku vladu", potvrdio je portparol predsednika države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle skoro tri sata razgovora između Rencija i italijanskog predsednika Đorđa Napolitana.

Renci je poručio da je namera novog kabineta da pruži "snažnu poruku međunarodnoj zajednici da će njegova vlada brzo doneti izborne i ekonomske reforme", prenela je agencija AFP.

AP dodaje da je izborom Rencija započet "preporod" treće po veličini privrede u evrozoni, koja je zapala u "duboku recesiju".

Bivši gradonačelnik Firence Renci (39) biće najmlađi premijer Italije, kada sutra njegov kabinet zvanično položi zakletvu, prenela je američka agencija.

Predstavljajući novog italijanskog premijera, AFP navodi da Renci uživa veliku popularnost uglavnom zato što nikada ranije nije bio član vladinog kabineta, parlamenta niti italijanskog političkog establišmenta narušenog korupcijskim skandalima.

Kritičari ga optužuju za prevelike ambicije i netaktičnost, mada skeptici priznaju da je njegov izbor bolji od prevremenih izbora.

Svojim privlačnim sloganima i pametnim korišćenjem društvenih mreža, Renci je posebno popularan među mlađim biračima, tim pre što se često može videti da kruži Firencom na biciklu i voli farmerke, kožnu jaknu i retro naočare za sunce.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.