Masovna grobnica u centralnoj Africi

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovna grobnica u centralnoj Africi

Oko četrdeset tela pronađeno je u Bangiju, prestonici Centralnoafričke Republike (CAR), posle jednodnevnih borbi, potvrđeno u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u Ženevi.

Masovna grobnica s oko 40 tela pronađena je u prestonici Centralnoafričke Republike gradu Bangiju, potvrđeno je u sedištu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ženevi.

"Oko 40 tela je pronađeno do sada, a prva pomoć je ukazana ranjenima, oko 60 njih", izjavio je portparol MKCK Dejvid >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pjer Market.

Market je dodao da je još šestdesetak tela pronađeno od početaka nedelje i naveo da MKCK još nema kompletnu sliku o broju žrtava u CAR od početka nasilja 5. decembra.

Amnesti Internašnel saopštio je da je najmanje hiljadu ljudi poginulo u samo dva dana krvoprolića u toj afričkoj zemlji, ukazujući na razmene nasilja i dodaje da niko nema pouzdanih podataka o broju mrtvih.

Najmanje šest mirovnjaka iz Čada poginulo je u sukobima u glavnom gradu, javila je ranije Agencija Frans pres, pozivajući se na zvaničnog predstavnika mirovnih snaga Afričke unije (AU).

Prema rečima portparola misije AU za podršku CAR Elva Joa okolnosti pod kojim su poginuli čadski mirovnjaci, za sada, nisu poznati.

Centralnoafrička Republika upala je u haos posle vojnog puča u martu koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.

Ciklus napada i odmazde počeo je 5. decembra kada su hrišćanske seoske naoružane grupe ušle u neke delove Banguija "i išle od vrata do vrata i ubile oko 60 muslimana muškaraca", saopštio je Amnesti.

Kao odmazda za tu akciju pripadnici bivših pobunjenika grupe Seleka,  koji su na vlasti u zemlji od marta, napali su hrišćane i ubili skoro 1.000 muškraca u periodu od dva dana i sistemantski pljačkali kuće civila, navela je ova organizacija i dodala da je mali broj žena i dece takođe tada ubijeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.