Mas: Nema političkih progona u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Nema političkih progona u Srbiji

BEOGRAD -

Nemački ambasador Volfram Mas u Srbiji istakao je da u skladu sa zakonodavstvom te države u njoj " pravo na azil mogu koristiti isključivo politički prognanici".

Ambasador Mas je za beogradsku "Politiku" komentarisao podatak iz Berlina da je od januara do septembra ove godine, 1.948 državljana Srbije podnelo zahtev za azil u Nemačkoj, a da je taj broj znatno porastao u proteklom mesecu, sa 255 u avgustu na 800 u septembru.

Mas je izneo da je u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doneta odluka o ukupno 4.611 zahteva, a azil je dobio 671 podnosilac - 14,5 odsto.

Ambasadoru Nemačke nije poznato da li je među njima bio i neki državljanin Srbije. ali da to ne može ni da zamisli, jer "ne vidi da se neko verodostojno može pozvati na politički progon u Srbiji kao razlog za traženje azila".

Među ljudima iz celog sveta koji traže azil ima onih koji su izloženi progonu zbog političkih ubeđenja, drugi zbog vere ili rase, ali mnogi žele da ostanu u Nemačkoj pre svega iz ekonomskih razloga, očekujući za sebe bolje životne uslove.

" Sa njihovog ličnog aspekta to je razumljivo, ali, naravno, to nije razlog za odobravanje azila. Važno je da se ljudima koji nameravaju da zatraže azil u Nemačkoj jasno predoči da im se to neće isplatiti, primetio je ambasador.

Mas je izričito naglasio da se onima iz Srbije koji pokušavaju da u nemačkoj dobiju politički azil to "ni finansijski neće isplatiti," budući da vlasti te zemlje više ne isplaćuju premije za povratak.

Ambadador je ukazao da će onaj ko pokuša da dobije azil u Nemačkoj, u najmanju ruku, sam morati da snosi putne troškove.

Po Masu, profit ostvaruju samo oni koji im pomažu oko odlaska u Nemačku i neozbiljni mešetari dajući ljudima obećanja koja im niko neće ispuniti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.