Marta Dasu za Blic: Rim će pomoći Srbiji u pregovorima sa EU

Izvor: Blic, 10.Okt.2013, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marta Dasu za "Blic": Rim će pomoći Srbiji u pregovorima sa EU

Na trećem bilateralnom samitu vlada Italije i Srbije u Ankoni 15. oktobra biće potvrđen značaj strateškog partnerstva naše dve zemlje, a biće potpisana i dva sporazuma o ekstradiciji, kao i jedan iz oblasti saobraćaja.

Italija će Srbiji pružiti tehničku podršku u vezi s deset od 35 poglavlja, koliko će Srbija otvoriti tokom pregovora s Briselom o pridruživanju EU - kaže za “Blic” Marta Dasu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zamenica šefa italijanske diplomatije.

Dasu objašnjava da se tehnička pomoć pre svega odnosi na poglavlja koja se tiču unutrašnjih poslova, pravosuđa i ljudskih prava, ali će Rim pomoći Beogradu i u vezi s poljoprivreduom, fitosanitarnom kontrolom i drugim. Na samitu u Ankoni dvoje šefova diplomatije zajedničkom izjavom naglasiće podršku koju Italija želi da pruži Srbiji u procesu približavanja EU.

Imaju li predstojeći izbori na Kosovu uticaj na početak pregovora Srbije i EU?



- Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra su veoma bitni i EU, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, očekuje da budu u potpunosti inkluzivni, na severu i među srpskom zajednicom. Način na koji će izbori proteći biće neka vrsta termometra koji će pokazati kako teče dijalog dve strane. Uvereni smo da će dve strane biti spremne da primene sporazum koji su potpisale u aprilu i da će pregovori o pridruživanju Srbije EU započeti najkasnije do januara sledeće godine.

Je li to jedini uslov?

- Nema drugih uslova, jedini uslov je primena dogovora iz aprila. Preostaje da se u narednim nedeljama postigne pravi napredak po pitanjima integracija u pravosuđu i policijskim snagama.

Mogu li pregovori da počnu u decembru?

- Nakon samita EU 18. i 19. decembra svaki datum bi mogao da bude u opticaju.

Franko Fratini, bivši ministar spoljnih poslova Italije i nekadašnji potpredsednik EK, biće savetnik Srbije na putu ka EU. Da li će u tome imati podršku Italije?

- Fratinija je izabrao vaš vicepremijer kao osobu posebno korisnu za pregovore s EU o ključnim poglavljima 23 i 24. On je bez sumnje odgovarajuća ličnost za to, pošto je bio komesar EU odgovoran upravo za te oblasti. Drago mi je da je izabran Italijan koji već ima čvrstu podršku Vlade kao kandidat za funkciju generalnog sekretara NATO.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Italija će pomoći Srbiji u pregovorima sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2013

Zamenica šefa diplomatije Italije Marta Dasu najavila je pomoć Srbiji u pregovorima sa EU, za koje veruje da će početi najkasnije do januara sledeće godine i ukazala na značaj primene Briselskog sporazuma i lokalnih izbora na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.