Marš mira krenuo ka Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marš mira krenuo ka Srebrenici

SARAJEVO -

Učesnici "Marša mira" krenuli su jutros prema Srebrenici, u znak sećanja na žrtve iz Podrinja koje su ubijene u tom gradu u julu 1995. godine.

Više hiljada ljudi krenulo je iz sela Nezuk odakle će šumama i nepristupačnim terenom pešačiti prema Srebrenici, maršutomom kojom su 16. jula 1995. godine u Nezuk stigli prvi preživeli Srebreničani koji su bežali pred Vojskom i policijom Republike Srpske.

Učesnici Marša pristigli su iz raznih krajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH i dijaspore, a procenjuje se da ih ima oko sedam hiljada.

Sinoć su smeštaj učesnicima Marša, osim lokalnog stanovništva, osigurali i pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su podigli šatorsko naselje u Nezuku. U tom selu je održan i okrugli sto na kome su govorili mnogi akteri proboja iz jula 1995. godine.

Marš će trajati tri dana, do 11. jula, kada učesnici planiraju da dođu do Srebrenice, gde će prisustvovati sahrani 520 identifikovanih žrtava.

Organizacioni odbor za obeležavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici saopštio je da su obavljene sve pripreme za komemorativni skup koji će biti održan 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Tog dana će biti sahranjeno 520 identifikovanih žrtava, među kojima je šest maloletnih osoba i tri žene.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima identifikovano iz masovnih grobnica i sahranjeno 5.137 osoba.

U Srebrenici su u julu 1995. godine, jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile više od osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja.

Zločine u Srebrenici je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično proglasio genocidom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.