Marokanke protestuju zbog Amine

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marokanke protestuju zbog Amine

Rabat -- Oko 200 Marokanki protestovalo je ispred zgrade parlamenta posle samoubistva devojke koja je bila primorana da se uda za čoveka koji ju je silovao.

One su zahtevale reformu krivičnog zakona.

Nosile su transparente na kojima je pisalo "mučenica Amina", "zakon me je ubio" i "svi smo mi Amine" i tražile reformu krivičnog zakona koji silovatelju omogućava da ne ode u zatvor ako se oženi žrtvom uz pristanak njenih roditelja, navodi AFP.

Samoubistvo Amine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al-Filali (16), koja je popila smrtonosnu količinu otrova za pacove, prošle subote je šokiralo Marokance i pokrenulo zahteve za reformu zakona kojim se navodno brane porodične vrednosti.

Porodice žrtava silovanja koje su maloletne pristaju na takve brakove zato što se smatra da je porodica silovane žene time obeščašćena.

Aminin otac Lahcen al-Filali je na prethodnom protestu u četvrtak, rekao da je bio protiv ćerkinog braka sa silovateljem, ali da je njegova supruga insistirala na tome.

Marokanska vlada je obećala da će preispitati zakon, dok je policija privela i ispitala, a zatim i oslobodila, silovatelja posle Amininog samoubistva.

Prema marokanskom zakonu, za silovanje je zaprećena kazna od pet do 10 godina zatvora - odnosno od 10 do 20 ako je žrtva maloletna.

Silovatelj, međutim, ne može biti krivično gonjen ako se oženi žrtvom, osim ukoliko ona ne uspe da dobije razvod.

U četvrtak je oko 300 demonstranata održalo protest ispred zgrade suda koji je odobrio sklapanje braka između Amine i muškarca koji ju je silovao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.