Marković pozvao Albance da ne bojkotuju popis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković pozvao Albance da ne bojkotuju popis

PREŠEVO -

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Medveđu i Bujanovac ministar Milan Marković pozvao je danas Albance sa tog područja da se odazovu predstojećem popisu stanovništva u Srbiji, koji će biti sproveden od 1. do 15. oktobra.

Marković je, posle razgovora s predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom, izjavio da je namera Albanaca da bojkotuju popis i da može samo da dovede do produbljivanja problema.

"Zamolio sam ih da razmisle o tome (najavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bojkotu popisa) i spremni smo da nastavimo razgovore o tome", rekao je Marković, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On je dodao da su ga politički predstavnici Albanaca upoznali s namerom da bojkotuju popis stanovništva najavljen za oktobar.

Mustafa je kazao da su sve političke strukture Albanaca sa ovog područja zajedno odlučile da bojkotuju popis stanovništva. On je naveo da postoji niz problema koje je država trebalo da reši od 2002. godine do sada, a to nije uradila.

Istakavši da je do početka popisa ostalo još samo par nedelja, Mustafa smatra da je to malo vremena da se reše nagomilani problemi.

Politički predstavnici Albanaca sa ovog područja ukazali su, u nedavnim zaključcima, da na formularima nije korišćen albanski jezik.

Oni, takođe, smatraju da to što u formularima za popis nije ubačena kategorija takozvanih nevidljivih Albanaca, odnosno onih koji su iz ekonomskog, političkog ili drugih razloga morali da napuste ovo područje, ne omogućava realnu sliku o broju stanovništva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.