Izvor: B92, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markovic: Milosevic nije nalozio uklanjanje leseva

Hag -- Iako je najavljivano da ce Radomir Markovic biti kljucan svedok u zavrsnici sudjenja Slobodanu Milosevicu za deo optuznice koja ga tereti za zlocine na Kosovu i Metohiji, tokom unakrsnog ispitivanja istupanje bivseg sefa DB vise je licilo na svedocenje u korist odbrane, a ne Tuzilastva. Kako javlja specijalni izvestac B92 Ljubica Gojgic, Markovic je negirao autenticnost izjave koju je predhodno potpisao, a prema kojoj je 1999. na sastanku s tadasnjim vojnim i policijskim zvanicnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milosevic naredio uklanjanje tragova zlocina. "Nazalost, ja nisam citao tu izjavu pre nego sto sam napisao, to nije forma izjave. Mi smo obavili jedan razgovor, nakon toga je radnik DB sacinio tu informaciju i ja sam je potpisao, ne ulazeci u detalje te informacije. Naknadno, kad sam je procitao, kad mi ju je predstavilo Tuzilastvo Haskog tribunala, ja sam ukazao na elemente koji ne odgovaraju istini. Dao sam svoju izjavu haskim istraziocima za koju tvrdim da je istinita", rekao je Markovic. "Da li je iko na tom sastanku govorio o zlocinima i da treba prikrivati zlocine", upitao je Milosevic. "Ne, niko nije govorio o zlocinima i prikrivanju zlocina", odgovorio je Markovic. "Da li je neko i kasnije u MUP govorio o tome kako treba premestati nekakva tela sa Kosova i voziti u unutrasnjost Srbije", pitao je Milosevic. "Ja to nisam cuo", rekao je Markovic.

Tokom unakrsnog ispitivanja Markovic je naveo da su ga ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic, tadasnji sef DB Goran Petrovic i njegov zamenik Zoran Mijatovic izveli iz zatvora na veceru i tom prilikom mu nudili nagodbu u zamenu za svedocenje protiv Milosevica. "A da li je tacno da su ti tada ponudili i nekakve mere zastite, da su rekli da ces biti u zatvoru 6 meseci, da ce ti suditi ukoliko ne pristanes da mene lazno teretis? Da li je tako ili nije?", pitao je MIlosevic. "Govorili su mi o mom teskom polozaju, upucivali me na posledice koje mogu iz njega proizaci i nudili alternativu u smislu optuzivanja Milosevica kao nalogodavca za to krivicno delo i sto bi mene izvinilo od odgovornosti pred sudom", rekao je Markovic. "A da li je tacno da su nudili i drugi identitet i drugu zemlju i novac za porodicu i za tebe do kraja zivota samo da bi mene lazno optuzio? Jel' to tacno?", pitao je Milosevic. "Tacno", zakljucio je Markovic.

Povodom te tvrdnje Markovica, B92 je pokusa da stupi u kontakt s Goranom Petrovicem, Zoranom Mijatovicem i Dusanom Mihajlovicem, ali niko od njih nije bio dostupan za komentar. Premijer Srbije Zoran Djidnjic demantuje navode bivseg sefa DB da mu je nudjena nagodba u zamenu da svedoci protiv Milosevica. "Ja tu informaciju prvi put cujem, ali ne znam koliko je Markovic kredibilan svedok i koliko se moze verovati njemu, u situaciji u kojoj se nalazi, i koliko se njegove izjave mogu smatrati verodostojnim", kaze Djindjc.

Zvanicnih reagovanja Tuzilastva Haskog tribunala na Markovicevo svedocenje nema, a Markovicev advokat Dusan Masic tvrdi u izjavi za Radio B92 da su tuzioci Tribunala znali sta ce bivsi nacelnik DB govoriti i na koji nacin ce svedociti. Masic istice da je Markovic pozvan kao svedok optuzbe u procesu protiv Milosevica. "Optuzba je verovatno imala neke svoje razloge zbog kojih je ga je pozvala. Markovic je izjavio i stalno izjavljuje da ce se pred svakim sudom na svetu pojaviti da kaze istinu. On kaze da nema razloga da bilo koga stiti, ali nema ni nameru da bilo koga lazno optuzi time sto ce reci laz", zakljucuje Masic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.