Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Još 15 miliona dinara za Hilandar

SVETA GORA -

Ministarstvo kulture Srbije je obezbedilo dodatnih 15 miliona dinara za obnovu Velikog konaka u manastiru Hilandar, preneo je starešini tog manastira ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, koji danas boravi u Hilandaru.

Ministarstvo kulture je, kako je navedeno u saopštenju, tokom 2011. godine za obnovu delova manastira koji su najteže oštećeni u požaru, već izdvojilo 60 miliona dinara.

Obnova Velikog konaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podrazumeva potpunu rekonstrukciju požarom uništenih delova, uz konstruktivno ojačanje i obnovu sačuvanih elemenata, tako da objekat po obliku odgovara onome kako je izgledao pre požara, ali i da funkcionalnom revitalizacijom prostora odgovara potrebama manastira.

Do kraja godine planiran je i nastavak konzervatorsko-restauratorskih radova na crkvi Svete trojice, kao i završetak restauracije ikonostasa mitropolita Simeona iz 1635. godine.

Marković će iskoristiti boravak u Hilandaru da, zajedno sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, pomogne bratstvu manastira i radnicima u berbi grožđa.

Pre tri godine u Hilandaru, u Savinom polju, gde je nekada bio vinograd, podignut je novi, površine 15 hektara, na kojem su zasađeni kalemovi najkvalitetnijih sorti Merlo, Kaberne sovinjon i Kaberne fran, a u novoj vinariji manastira dobija se crveno vino vrhunskog kvaliteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZA HILANDAR JOŠ 15 MILIONA DINARA

Izvor: Kurir, 15.Sep.2011

SVETA GORA - Ministarstvo kulture Srbije je obezbedilo dodatnih 15 miliona dinara za obnovu Velikog konaka u manastiru Hilandar, preneo je starešini tog manastira ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, koji danas boravi u Hilandaru...Ministarstvo kulture je, kako...

Nastavak na Kurir...

Počeli Dani evropske baštine u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2011, 01:51

SREMSKI KARLOVCI, KRUŠEDOL -..Srbija sa velikim ponosom pokazuje kako se čuva i predstavlja naša i evropska baština, izjavio je danas u Sremskim Karlovcima ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković...Otvarajući tradicionalnu manifestaciju "Dani evropske baštine",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dodatna pomoć Hilandaru

Izvor: SEEcult.org, 16.Sep.2011

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije obezbedilo je dodatnih 15 miliona dinara za obnovu Velikog konaka manastira Hilandar. Ministar Predrag Marković boravi 15. septembra na Hilandaru, gde će starešinu tog manastira obavestiti o dodatnoj pomoći, saopštilo je Ministarstvo...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.