Marković: Crna Gora izložena brutalnom napadu VIDEO

Izvor: B92, 14.Maj.2020, 17:15

Marković: Crna Gora izložena brutalnom napadu VIDEO

Crna Gora je izložena brutalnom napadu, tvrdi premijer Duško Marković.

Govorio je o nemirima koji su se u poslednja dva dana događali u više gradova širom zemlje, zbog hapšenja vladike Joanikija, nekoliko sveštenika i građana, uz poruku da će vlada izvrštiti ustavnu dužnost i odbraniti nacionalne interese.

U prvom obraćanju javnosti, Marković je ocenio da je u protekla dva dana u više gradova došlo do masovnog kršenja zdravstvenih naredbi i mera za suzbijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koronavirusa.

„Sve što smo postigli za tri meseca predanog rada i zajedničkih odricanja sada je dovedeno u pitanje”, rekao je Marković.

Strahujući da bi za desetak dana Crna Gora mogla ponovo da se nađe u istoj situaciji u kojoj je bila pre dva meseca, sa velikom opasnošću i posledicama po zdravlje i živote svih, Marković je rekao da smatra da nema razumnog objašnjenja, niti opravdanja, za ovakvo ponašanje i njegove aktere.

“Više pripadnika policijskih snaga je, štiteći zakon, red i mir, napadnuto i povređeno od ekstremista“, rekao je premijer.

Marković ne veruje u versku pozadinu jednog dela Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je, kaže, pozvala građane na javno okupljanje, iako su ona zabranjena u interesu javnog zdravlja.

“Svedočeni smo još jednoj gruboj političkoj destrukciji usmerenoj protiv države, njenih institucija. Svedočimo ponašanju koje ugrožava javno zdravlje, a sve pod plaštom odbrane verskih prava i sloboda. Svedočimo i besprizornim pozivima iz skupštinskih klupa, da se krše zdravstvene mere, bez obzira što se time ugrožavaju vaši životi. Sve ovo se događa u vreme nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize, u trenucima kad se država suočava sa mnogim izazovima da sačuva ono najvrednije - čoveka i njegovo zdravlje“, naveo je Marković.

Pomenuvši navodne pretnje iz političkih stranaka da će blokirati državu i život u njoj, Marković je rekao da im to ne bi bio prvi put.

Tvrdi da vlada poštuje i pravo i potrebu ispoljavanja vere i obeležavanje verskih praznika, te dodao da je poštovano sve dogovoreno u neposrednom razgovoru koji je imao sa mitropolitom Amfilohijem.

Marković je kazao da je vlada tokom epidemije registrovala svakog dana nove primere i čojstva i junaštva, uviđali da su ideološke i nacionalne razlike nikad manje, da je odnos političkih partija i ostalih činilaca javnog života odgovoran i patriotski.

„Zašto u tome nije istrajala i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori? Zašto je juče i preključe njen interes suprotstavljen interesu građana, a podudaran nekim drugim interesima“, zapitao je Marković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.