Markov: Dve škole imale istu v.d. direktorku

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markov: Dve škole imale istu v.d. direktorku

Mnoge stvari u Srbiji su moguće, pa i to da dve škole, jedna osnovna i jedna gimnazija, imaju jedno vreme istu direktorku. Naime, Svetlana Miljenović je v. d. direktorka OŠ "Ratko Mitrović", a u isto vreme, tokom jednog perioda bila je i v.d. direktorka Dvaneste beogradske gimnazije, gde joj je juče prestao mandat.

Upravo ova situacija bi mogla da bude povod za štrajk jednog broja zaposlenih koji su članovi Foruma beogradskih gimnazija i Unije sindikata prosvetnih radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Oni traže od ministra da novi direktor bude izabran iz redova kandidata koje nisu dobili saglasnost školskog odbora za koji tvrde da je nezakonito formiran. Oglasio se i školski odbor demantovajući te tvrdnje i navodeći da nijedan od kandidata koji su se prijavili na konkurs nije dobio potrebnu podršku u tom telu.

Dejan Pejović, profesor filozofije u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji i član školskog odbora iz reda zaposlenih kaže da nastava teče kako treba i da nema traga od tabloidnih najava o opštem haosu u gimnaziji. "Ono što izaziva strepnju su lične ambicije zaista malog broja ljudi, do petoro, koji lične stavove žele da predstave kao opšti stav".

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je na neki način XII gimnazija paradigma svega onog što se dešava u obrazovanju. On kaže da je Svetlani Miljenović, kojoj je juče završen mandat u XII beogradskoj gimnaziji, samom činjenicom da joj je omogućeno da mandat privede kraju napravljen propust. Ministarstvo joj je omogućilo pravnim presedanom da bude v.d. u još jednoj školi, ja nisam siguran da ta mogućnost i postoji u zakonu, navodi.

Dakle, do juče je bila, kaže gost N1, u obe škole. Markov navodi da je direktorka prekršila zakon prilikom raspisivanja konkursa za mesto direktora, jer je, skladu sa zakonom, direktor dužan najkasnije četiri meseca pre isteka svog mandata da raspiše konkurs. Sednica školskog odbora je održana i doneta je odluka da se konkurs raspiše, ali taj konkurs nije objavljen u listu Poslovi, što je utvrdila i inspekcija, navodi Markov.

Konkurs je, ipak, kasnije sproveden, javila su se tri kandidata koja ispinjavajau uslove i školski odbor nije dao podršku nijednom, a ministar je konkurs poništio, priča Markov.

Pejović kaže da je prosvetna inspektorka bila i utvrdila činjenično stanje, da je ministar bio upoznat s svime i da je  zaključio da je značajno da se konkurs raspiše. "Ono što je u toj situaciji bilo značajno, radi se o jednoj novoj zakonskoj normi i nisu predviđene sve pravne situacije koje iz određenih normi mogu proizaći". Pejović kaže da su svi kandidati imali priliku da konkurišu - oni koji su ispunili zakonske uslove, ušli su u konkursnu proceduru. "Školski odbor je jednoglasno odlučio, šestoro članova odbora su jednoglasno odlučili da postojeći kandidati ne ispunjavaju uslove za uspešno obavljanje poslova direktora škole. Mi smo to prosto zaključili nakon njihovog predstavljanja", kaže Pejović.

On je naglasio da niko od ta tri kandidata nije dobio većinu. Pejović tvrdi i da su sve izjave koje su davane u ime sindikata, zapravo lične.

Markov kaže da je prilikom usvajanja zakona sam izbor direktora suviše centralizovan. Ministru su data prevelika ovlašćena, a dok stigne informacija do njega, a stiže preko protivurečnih izvora, i tu se bori svako za svog kandidata, onda se dešava da se ne bude izabran možda najbolji kandidat.

Markov kaže da je prilično ubeđen da će Miljenovićeva najkasnije za šest meseci biti na tom istom mestu, u XII gimnaziji. Pretpostavljam se da je zato urađeno ovako, ona nije razrešena, iako je zapisnikom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je bilo nezakonitosti u radu.

Kad je neko direktor 18 godina, pita se šta je urađeno u gimnaziji, da li je ona preporođena i sl, dodaje Markov.

Pejović se ocenjuje da je Miljenovićeva dobro obavljala svoj posao, unapređivala školu i da je XII beogradska jedna od uglednih gimnazija u Beogradu. Odluka ministra je bila jedina logična odluka, dodaje. "Potpuno se slažem da bi škola trebalo da ima viši stepen autonomije, ali s obzirom na postojeće okolnosti, mislim da je jedino logično rešenje za koje se ministar odlučio, raspisivanje novog konkursa", kaže Pejović.

Ako inspekcija utvrdi nezakonitost u radu, a ministar direktorku ne razreši, stvaramo mogućnost za selektivnu primenu zakona, naglašava s druge strane Markov. Nadam se da će ministar u što kraćem roku imenovati novog direktora, kako bi se rešili nagomilani problemi u toj gimnaziji, zaključuje.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Problem s konkursom za direktora u XII beogradskoj gimnaziji

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2018

Mnoge stvari u Srbiji su moguće, pa i to da dve škole, jedna osnovna i jedna gimnazija, imaju jedno vreme istu direktorku. Naime, Svetlana Miljenović je v. d. direktorka OŠ "Ratko Mitrović", a u isto vreme, tokom jednog perioda bila je i v.d. direktorka Dvaneste beogradske gimnazije, gde joj je...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.