Markiranje goriva, korist za budžet i vozače

Izvor: RTS, 01.Feb.2014, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markiranje goriva, korist za budžet i vozače

Počelo markiranje goriva kojim će se suzbiti nelegalan promet derivata, saopštilo Ministarstvo energetike. Obeležavanje naftnih derivata trebalo bi da poveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra. Direktne koristi imaće i vlasnici automobila, jer će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta.

U Srbiji je danas počelo obeležavanje naftnih derivata, čime će se suzbiti nelegalan promet derivata, povećaće se budžetski prihodi, a biće obezbeđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da na tržištu ima samo goriva propisanog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa.

"Proces markiranja imaće minimalan uticaj na cenu goriva, a moguće je da neće ni imati uticaja, jer će obeležavanje omogućiti naftnim kompanijama da povećaju svoj udeo u delu tržišta koji je do sada bio pod uticajem nelegalnih tokova", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da se u Srbiji, prema procenama, godišnje na crno proda između pet i 10 odsto svih količina goriva.

Obeležavanje naftnih derivata sprečiće da se u prometu nađe gorivo koje nije obeleženo na propisan način, što bi, prema procenama, trebalo da poveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra.

Pored povećanja budžetskih prihoda, kako navode u Ministarstvu, direktne koristi od obeležavanja goriva imaće i vlasnici automobila, jer će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta.

Korišćenjem "kvalitetnog" goriva obezbeđuje se efikasniji rad motora vozila, manje kvarova, kao i bolje sagorevanje goriva u motoru, koje doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova u atmosferu.

Kako se dodaje u saopštenju, obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije, a cilj je da se u startu markiraju ukupne količine naftnih derivata proizvedene u Srbiji ili iz uvoza.

Nadzor će obuhvatiti sve benzinske stanice u zemlji, a sam postupak obeležavanja je takav da omogućava da se na terenu u kratkom roku utvrdi da li je bilo namešavanja nelegalnih komponenti.

Uredba o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte, usvojena je 29. maja 2013. godine, a na javnom tenderu za sprovođenje ove usluge raspisanom u julu, izabrani su preduzeća "SGS Beograd", "Autentiks" i "Nanoinspekt".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.