Marinković razgovarao sa predstavnicima MSP Izraela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinković razgovarao sa predstavnicima MSP Izraela

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Izraela razgovarali su danas u parlamentu o unapređenju saradnje dve države i saglasili se da postoji još prostora za njeno unapređenje, posebno u oblasti informacionih tehnologija, odbrane, kulture, obrazovanja, turizma.

Marinković, koji je predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom predstavio je sastav i aktivnosti PGP sa Izraelom i naveo da se njihov rad zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na unapređenju saradnje sa kolegama iz Kneseta, ali i drugim izraelskim državnicima, kao i na unapređenju političkih i ekonomskih veza Srbije i Izraela.

On je ocenio kao veoma plodonosnu prošlogodišnju posetu delegacije parlamenta Izraelu, kao i uspešno obeležavanje 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela u parlamentu.

"Srbija je zadovoljna ekonomskom saradnjom sa Izraelom, posebno u poslednjih par godina u kojima je u Srbiju došao veći broj investitora", naveo je Marinković i ocenio da ima još prostora za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti informacionih tehnologija, odbrane, kulture, obrazovanja, turizma.

On je dodao i da srpski i izraelski narod vežu zajedničke borbe u istoriji, ali i danas, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma i borba za očuvanje demokratije i civilizacijskih tekovina.

"Podržavam napore Izraela da uspostavi dijalog u regionu i u pronalaženju mira na prostoru Bliskog istoka", poručio je Marinković, a prenosi parlament u saopštenju.

Dodao je da je Srbija prva zemlja u svetu koja je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, kao i da je zainteresovana za dobru saradnju sa jevrejskom zajednicom koja živi u Srbiji.

Zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji Dženi Sedov zahvalila je potpredsedniku Marinkoviću na ličnom angažovanju na unapređenju odnosa Srbije i Izraela i ocenila da su odnosi dveju država dobri na političkom nivou, kao i da rastu na ekonomskom i turističkom planu.

Ona je poručila da će ambasada nastaviti da radi na unapređenju kulturne saradnje, ali i saradnje u oblasti sporta i obrazovanja i dodala da je donošenje Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika presedan i jako važan za jevrejsku zajednicu u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.