Marina Abramović traži pomoć za svoj institut MAI

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović traži pomoć za svoj institut MAI

Svetski priznata umetnica performansa Marina Abramović otvoriće u Hadsonu (SAD) intitut koji će okupljati mlade umetnike iz celog sveta i biti mesto njihovog slobodnog umetničkog delovanja, i pozvala zainteresovane da pomognu u njegovom finansiranju.

- Shvatila sam da više nije reč o vrsti umetnosti koju radim, već da nam je potrebno mesto na kojem ćemo napraviti jednu vrstu laboratorije u kojoj ćemo umetnost, nauku, tehnologiju i spiritualnost smestiti u novi kontekst >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - dela velikog trajanja - obrazložila je Abramović ideju za osnivanje instituta.

Ona je rekla da će Marina Abramović Institut (MAI) biti mesto gde publika više nije javnost, već aktivni učesnik.

- Znate, u mom životu sam mnogo puta rizikovala nikada ne znajući šta je na kraju i znajući da postoji mogućnost da ne uspem. Takođe sam znala da ako sve to radim opet i opet, da ću stvoriti neku vrstu navike. Istraživanje nepoznatog je osvajanje nove teritorije sa mogućnošću neuspeha. I šta ako uspemo? Tada vredi sve što smo uradili. Ovaj institut je ideja koja mora biti ostvarena i koja mora biti materijalizovana od sna do stvarne budućnosti u sadšnjosti - rekla je Abramović u svom video obraćanju javnosti i pozvala sve da budu deo tog projekta.

Poznata umetnica, poreklom iz Beograda, objavila je poziv zainteresovanima za ulaganje u ovu ideju, da se priključe kampanji putem sajta "Kickstarter". Akcija traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600.000 dolara.

MAI će biti posvećen performansu kao umetničkom izražaju, metodama i stvaralaštvu Ambramovićeve. Baviće se, kako je navela agencija "Foster+Svenšon", i drugim umetničkim disciplinama kao što su ples, pozorište muzika, opera i "novim oblicima umetničkog izražavanja".

Ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju dolar ili 10.000 dolara, postaje suosnivač instituta, a informacije o načinu podrške izgradnji Marina Abramović Instituta mogu se pronaći na sajtu www.marinaabramovicintitute.org.

VIDEO> Marina Abramović objašnjava kako će institut izgledati:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Marina Abramović traži pomoć za svoj institut

Izvor: Akter, 29.Jul.2013

Marina Abramović otvoriće u Hadsonu (SAD) institut koji će okupljati mlade umetnike iz celog sveta i biti mesto njihovog slobodnog umetničkog delovanja i pozvala zainteresovane da pomognu u njegovom finansiranju.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.