Marina Abramović na Mikseru

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović na Mikseru

„The Hero“, delo jedne od najznačajnijih svetskih umetnica današnjice, Marine Abramović, premijerno će biti prikazano regionalnoj publici na Mikser festivalu koji se održava u Beogradu od 25. do 29. maja.

Marina Abramović godinama unazad inspiraciju pronalazi upravo u nasleđu sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a delo „The Hero“ je u tom smislu izuzetno značajno jer je posvećeno sećanju na njenog oca, narodnog heroja. Rad je nastao 2001. godine, nakon očeve smrti, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << govori o kolektivnoj istoriji naroda sa prostora nekadašnje Jugoslavije, što je osnovna tema ovogodišnje postavke Mikser festivala u programu vizuelnih umetnosti.

Retrospektivna izložba Marine Abramović „The Artists is Present“ u njujorškom muzeju MoMA, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja protekle decenije. Izložbu je posetilo više od 850.000 ljudi, što su mediji širom sveta proglasili fenomenom savremene umetnosti.

Retrospektiva performansa pod istim nazivom, ali još uvek nepoznatog sadržaja, biće održana na jesen ove godine i u moskovskom centru za savremenu kulturu i umetnost „Garaža“.

Najpoznatija srpska umetnica svih vremena našla se u prošlogodišnjoj anketi magazina „Tajms“ među 100 najznačajnijih svetskih umetnika, dok će predstava „Život i smrt Marine Abramović” („The Life and Death of Marina Abramovic”), najavljena kao „biografija boginje performansa”, premijerno biti izvedena na Mančesterskom internacionalnom festivalu u julu ove godine.

Uz slavnu umetnicu, iza ovog projekta stoje glumac Vilijam Defo, pevač Entoni Hegarti (iz benda „Antony and The Johnsons“) i reditelj Robert Vilson.

P.O.

objavljeno: 23.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.