Marijupolj pod kontrolom ukrajinske vojske

Izvor: RTS, 13.Jun.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marijupolj pod kontrolom ukrajinske vojske

Ukrajinske snage povratile kontrolu nad Marijupoljom i razvile nacionalnu zastavu na glavnoj administrativnoj zgradi u tom lučkom gradu.

U saopštenju Nacionalne garde ističe su da su ključne zgrade pod njihovom kontrolom i da je centar grada oslobođen, prenose RIA Novosti.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avkaov rekao je da su snage bezbednosti preuzele glavna uporišta takozvane "Donjecke narodne republike", dodavši da su četiri vojnika ranjena, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od kojih jedan teže.

Prema njegovim rečima, vojska je deaktivirala dve bombe kućne proizvodnje i zaplenila vozilo puno oružja na putu između Marijupolja i Donjecka.

Ukrajinske snage bezbednosti uništile su i jedno oklopno vozilo proruskih aktivista.

Proruski aktivisti su potvrdile informaciju da su borbe u toku i navele da su petorica njihovih boraca ubijena, prenela je agencija Rojters.

Lider ukrajinske Radikalne partije Oleg Ljaško rano jutros saopštio je da su započeli sukobi u Marijupolju, preneo je Glas Rusije.

"U Marijupolju sam. Započele su (vojne) operacije. Kao odgovor na zahtev da polože oružje, (oni) su otvorili vatru na naše snage", napisao je Ljaško na svom Fejsbuk profilu.

Ljaško je apelovao na građane da ne izlaze iz svojih kuća. U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila na desetine ljudi je poginulo.

Lavrov apeluje na prekid borbi

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rešenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije o ukrajinskoj krizi.

Dokumentom se poziva na zaustavljanje nasilja, početak mirovnih pregovora i uspostavljanje humanitarnih koridora kako bi civilima bilo omogućeno da odu sa teritorije gde je u toku vojna operacija.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predstavio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svoj mirovni plan za proruski istok Ukrajine, ali je izrazio žaljenje zbog ulaska ruskih tenkova na ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinski predsednik je obavestio Vladimira Putina o svom planu za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

To je bio prvi razgovor dvojice zvaničnika posle prošlonedeljnog kratkog susreta u Francuskoj, prilikom obeležavanja savezničkog iskrcavanja u Drugom svetskom ratu.

Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da je razgovor bio "dug i sadržajan", ali i da je Porošenko Putinu izrazio žaljenje zbog navodnog upada ruskih tenkova u Ukrajinu.

"Porošenko je rekao da je situacija neprihvatljiva", naveo je portparol ukrajinskog predsednka na svojoj Fejsbuk stranici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.