Izvor: Piplmetar.rs, 07.Feb.2024, 07:30

Mariji Rakočević uručena Hartefaktova nagrada za najbolji dramski tekst

T. I.


Vrgoč je rekla da ju je drama „Žena veže rep“ pri prvom čitanju dirnula jer „na neobičan način govori o problemima sa kojim se suočavamo, na geografskom i kulturološkom prostoru od Irana do Srbije i Hrvatske“

Foto:Tanjug


Hartefaktova 12. regionalna nagrada za najbolji savremeni angažovani dramski tekst uručena je Mariji Rakočević za komad „Žena veže rep“.
Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << svečanosti u Hartefakt kući održano je scensko čitanje drame „Žena veže rep”, koje su izveli glumci Natalija Stepanović i Svetozar Cvetkovića, u režiji Tare Mitrović.
„Velika hvala, čast je u kakvo sam društvo upala. Nije lako biti žena na Balkanu“, rekla je Rakočević u kratkom obraćanju.
Žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović u odluci je istakao da tekst „Žena veže rep“ od ostalih na konkursu Hartefakta izdvaja, ne samo tema diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu, već i otvorena dramska forma koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja.
„Inovativnost ovog dramskog rukopisa je u njegovoj koncepcijskoj provokativnosti, dok s druge strane tekst upravo zbog izravnog dijaloga sa svetom u kojem žene još traže svoje ravnopravno mesto, čitatoca ne ostavlja ravnodušnim“, ocenio je žiri.
U odluci žirija rečeno je da je bolna tema o kojoj autorka drame govori po mnogo čemu savremena i „na žalost prepoznatljiva i na ovim našim prostorima.“
Vrgoč je rekla da ju je drama „Žena veže rep“ pri prvom čitanju dirnula jer „na neobičan način govori o problemima sa kojim se suočavamo, na geografskom i kulturološkom prostoru od Irana do Srbije i Hrvatske“.
Istakla je da je Rakočević napisala dramu koja nema likove i uobičajenu formu, a „takva je da nikog ne može ostaviti ravnodušnim“.
Srbljanović je navela da je na 12. Hartefaktov konkurs pristiglo više od 160 tekstova.
Najavljujući novu programsku liniju – Hartefakt dramu, Srbljanović je rekla će se Hartefakt koncentrisati na razmenu i edukaciju novih, dolazećih pisaca, koji će biti prevedeni u inostranstvu, u saradnji sa Kreativnom Evropom, u okviru projekta sa Fabulom mundi i Plejgraundom.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dugi aplauz za čitanje Hartefaktovog pobedničkog teksta Marije Rakočević "Žena veže rep"

Izvor: Blic, 07.Feb.2024

Sinoć je u Hartefakt Kući održano dvanaesto po redu proglašenje pobednice Konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom ili crnogorskom jeziku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.