Manski: Gorbačov je častan, ali prilično naivan čovek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2021, 22:15

Manski: Gorbačov je častan, ali prilično naivan čovek

Reditelj Želimir Žilnik i njegov ruski kolega Vitali Manski razgovarali su danas o istorijskoj ulozi poslednjeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova, u okviru pratećeg programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks.

Na početku razgovora u Jugoslovenskoj kinoteci, Žilnik je rekao da je Manski važan autora koji "pravi odlične i važne dokumentarne filmove", a njegovo ostvarenje "Gorbačov, raj" (2020), koje je u programu Beldoksa, ocenio je kao "veoma zanimljivo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važno i za nas u Srbiji".

"Gledajući film učio sam mnogo o okolnostima propasti socijalističkog poretka... Iznenadilo me da je u trenutku kolapsa SSSR nije bilo toliko svađa među vođama i rata, kao kod nas u Jugoslaviji", istakao je Žilnik.

Manski smatra da se raspad SSSR-a desio jer je njegov tadašnji lider Gorbačov dao slobodu političkoj eliti u pojedinim republikama, koje su mu potom postale opozicija, a pri tome je na događaje reagovao sporije od njih i usporavao je sopstvene reforme.

On kaže i da se iz filma "Gorbačov, raj" vidi da je poslednji lider SSSR-a "u stvari prilično naivna osoba, jednostavan, otvoren i dobar, častan čovek, što je u konfliktu sa položajem državnika tog nivoa".

"Politika nije za časne ljude. To nam život pokazuje. Gorbačov je naivno mislio da će ljude uzeti slobodu i voljno je vratiti, što je apsurdno", rekao je Manski.

On je dodao i da je Gorbačov započeo samo ideološke promene krajem osamdesetih godina, a zanemario ekonomske, dok je, primećuje, Kina krenula obrnuto.

Žilnik je primetio i da se Gorbačov u filmu "ne govoreći direktno predstavio kao hrišćanin", te je pitao Manskog da li bivši sovjetski lider veruje u Boga, na šta je ovaj odgovorio: "Volim moje dijaloge sa Gorbačovim. Nema odgovora tamo, ali ima mnogo pitanja".

"Gorbačov veruje da se njegov politički gubitak desio jer je napravio pogrešan šahovski potez. U filmu kaže da je problem što je bio meka osoba, nije bio spreman da ubija svoje neprijatelje. Ali nije trebalo da ubije. Bilo je dovoljno da imenuje Borisa Jeljcina za ambasadora u nekoj afričkoj zemlji", rekao je Manski.

Ocenio je da danas rusko vođstvo želi da obnovi ŠSR, što će, smatra, doneti samo patnje, dok je za Srbiju rekao da treba da se oslobodi svojih trauma iz prošlosti i da "uživa u životu", zapitavši se zašto kao bogata srednjeevropska zemlja nije u Evropskoj uniji.

I dok se Gorbačovu u svetu dive kao nekoj vrsti heroja, koji je uništio SSSR kao "carstvo zla", okončao Hladni rat i omogućio pad Berlinskog zida, Manski kaže da u Rusiji mnogi Gorbačova, koji je sada u devedesetim godinama, i dalje "zovu glavnim krivcem za sve probleme koji postoje".

"Živi u Rusiji iako ne mora. Ali on želi umreti u Rusiji. Plaši se da je napusti na jedan dan zbog toga. Neke stvari u Rusiji voli i u skladu su sa njegovim idejama, ali istovremeno sukobljen je sa potpunim odsustvom ljubavi prema njemu", rekao je Manski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.