Manjine u BiH nemaju adekvatan pristup pravima

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Manjine u BiH nemaju adekvatan pristup pravima"

Nacionalne manjine u BiH ne uživaju adekvatan pristup svojim pravima, zaključio je Savetodavni komitet Saveta Evrope.

Savetodavni komitet to je zaključio u objavljenom izveštaju o položaju nacionalnih manjina u BiH.

Savetodavni komitet Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina u najnovijem izveštaju ocenjuje da su u toj zemlji duboko podeljenoj između konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba - nacionalne manjine institucionalno diskriminisane i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onemogućene da u potpunosti učestvuju u političkim procesima.

Uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, pravo takozvanih "ostalih" odnosno svih drugih etničkih grupa u BiH, da budu izabrani i da obavljaju visoke javne funkcije i dalje je ograničeno zbog nedostatka političke volje da se izmene ustavne i pravne odredbe", navodi se u izveštaju.

Javni život je, ocenjuje Komitet SE, i dalje obeležen segregacijom, pri čemu pripadnici konstitutivnih naroda koji žive izvan teritorije koja odgovara njihovoj etničkoj pripadnosti takođe trpe diskriminaciju, a u nekim slučajevima nasilje i zlostavljanje.

"Politički lideri i druge javne ličnosti i dalje daju izjave koje stvaraju podele i šalju diskriminišuće poruke, pogoršavajući etničke podele. Pošto takve izjave ne nailaze na osudu, one uspostavljaju atmosferu nekažnjivosti", navodi se u izveštaju.

Komitet SE ukazuje i da se u BiH ulaže veoma malo napora kad je reč o podučavanju manjinskim jezicima, na kojima nema publikacija niti emisija i ne koriste se u odnosima sa administrativnim vlastima.

Iako priznaje izvestan napredak kad je reč o pitanjima Roma i mogućnostima integrisanja škola, gde inicijative civilnog društva pokazuju potencijal u tom pravcu, eksperti SE ne vide veliki napredak u iskorenjivanju segregacije u obrazovanju.

"Romi se i dalje suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama i diskriminacijom u pogledu pristupa zapošljavanju, zdravstvenim uslugama, državnom obrazovanju i stambenom smeštaju", stoji u izveštaju.

Premda uočava izvestan napredak u obezbeđivanju ličnih dokumenata Romima i upisa u školu, Komitet ukazuje na i dalje veliki broj Roma koji napuštaju školu, naročito romskih devojčica.

"Kao hitnu meru, preporučujemo izmenu Ustava i drugih pravnih odredbi kako bi se eliminisalo isključivanje "ostalih" i osoba čija etnička pripadnost ne odgovara mestu gde žive, iz obavljanja javnih funkcija", stoji u izveštaju.

Eksperti SE, uz to, pozivaju na jasnu osudu javnih izjava koje potpiruju etničku mržnju, na promovisanje međukulturnog, međuetničkog i međuverskog dijaloga, okončanje segregacije u obrazovanju i obezbeđivanje adekvatnog pristupa Roma stambenom smeštaju, zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i obrazovanju.

Izveštaj je sačinjen nakon analize postignutog napretka i preporuka, a na osnovu informacija koje su dostavile vlasti i koje su dobijene tokom prošlogodišnje posete BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.