Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine sa DS-om i DSS-om o vladi

Beograd -- Razgovori parlamentarnih stranaka o formiranju vlade nastavljeni su i danas. Sa manjinama posebno su razgovarali DS i DSS.

DS i koalicija koju vodi Vojislav Koštunica i dalje na potpuno različite načine vide i tumače aktuelni "šesti princip" o formiranju vlade, koji podrazumeva podelu odgovornosti te dve političke grupacije. Pregovori o formiranju nove vlade nastavljeni su i danas. DS je odbacio "šesti princip", a to su, nakon razgovora sa DSS-om, prihvatile Lista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Sandžak Sulejmana Ugljanina i Unija Roma.

U iščekivanju nastavka pregovora Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije koji su zakazani za utorak, predstavnici te dve partije danas su razgovarali sa strankama nacionalnih manjina.

"Šesti princip" buduće vlade bacio je u senku sve dosadašnje pregovore. Podelu odgovornosti za najvažnije funkcije u zemlji, koju traži narodnjački blok i G17 plus, danas je odbacila Demokratska stranka.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović kaže da šesti princip predstavlja samo marketinški potez DSS-a i G17 plus:

"Potrebno je da napravimo jasan dogovor o tome kako će da funkcioniše vlada i kako će da bude sastavljena, a da se o svemu drugom razgovara kada za to bude došlo vreme", kaže on.

"Potpuno je jasno da će na sledećim predsedničkim izborima odluka građana Srbije biti da li će predsednik biti Boris Tadić ili Tomislav Nikolić", navodi Petrović.

"Ako mi treba da pregovaramo sa Mlađanom Dinkićem oko toga da li će da podrži Tomislava Nikolića ili Tadića, ja mislim da se svi mi kao zemlja i kao građani nalazimo u velikom problemu", kaže Petrović.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić objasnio je da stabilnost vlade znači da svako kontroliše deo vlasti. Jočić navodi da "šesti princip" nije dogovor samo za izglasavanje nove vlade, već za period do četiri godine:

"'Šesti princip' podrazumeva jednu vrstu ozbiljnosti, jednu vrstu sinhronizovanosti odnosa u budućoj vlasti i jednu vrstu trajnosti. Ko će biti premijer, predsednik, ministri, to je stvar koja dolazi posle, kad bude utvrđen dogovor", rekao je Jočić.

I potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević, gostujući u emisiji Kažiprst B92, objasnio je da je "šesti princip" jedini način da se obezbedi jedinstvo buduće vladajuće koalicije.

"Da se stvori jedna homogena koalicija u kojoj bi, u svakom slučaju, po izbornom rezultatu morali da budu DS, izborna lista DSS-a, G17 plus i naravno, sa predstavnicima manjinskih stranaka", rekao je on.

"Prema tome, prvo bi DS, odnosno Boris Tadić, rekao za koji ozbiljan posao DS preuzima odgovornost, bilo to vođenje vlade ili vođenje države u ulozi predsednika Republike jer nas ove godine čekaju novi predsednički izbori", kaže on.

Da G17 neće odustati od "šestog principa" potvrdio je lider te stranke Mlađan Dinkić. On je naglasio da je sa DSS-om usaglašen taj stav a da će DS imati pravo prvenstva da se izjasni da li želi mesto premijera ili predsednika Srbije.

On ističe da se vlada ne može formirati ucenama, ponižavanjem koalicionih partnera, već mora biti koalicionog dogovora svih strana.

Ugljanin i Unija Roma prihvatili šesti princip

Predstavnici koalicije DSS-NS složili su se sa koalicijom Lista za Sandžak o šest principa na kojima bi trebalo da bude formirana nova vlada Srbije i konstatovali su da Demokratska stranka, DSS, G17 plus i liste manjina treba da podele odgovornost na svim nivoima vlasti.

Potpredsednik DSS-a Dragan Jočić kazao je novinarima da je na sastanku sa predstavnicima koalicije Lista za Sandžak konstatovana nužnost učešća predstavnika manjina u vlasti na svim nivoima i ocenjeno da su dosadašnji međustranački razgovori o novoj vladi bili konstruktivni.

Predsednik Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin je rekao da očekuje da predstavnici stranaka nacionalnih manjina budu direktno uključeni i u sastav nove vlade.

Ranije danas predstavnici DSS-a i Nove Srbije razgovarali su sa Unijom Roma Srbije, sa kojima su se složili o svih šest principa koji se tiču politike prema Kosovu, Evropske unije, saradnje sa Haškim tribunalom, ekonomskih pitanja, borbe protiv korupcije i kriminala, kao i podele odgovornosti među strankama.

Đelić: Rezultati, a ne dogovor

Razgovori demokrata i lidera Stranke vojvođanskih Mađara (Beta)

Za Božidara Đelića, kog DS želi da vidi na mestu premijera, izdvojen dogovor DSS-a i G17 plus o tome da premijer i predsednik Srbije ne smeju biti iz jedne partije nije prihvatljiv.

"To je neprihvatljiv princip za bilo kakvu demokratiju, neprihvatljiv za Srbiju i za DS. Odgovornost se deli shodno izbornim rezultatima, a ne prema internom dogovoru iza zatvorenih vrata", kaže on.

Božidar Đelić je mogućim koalicionim partnerima poručio da je DS spreman za nove izbore, ali i da je bolje da se demokratski blok dogovori o formiranju vlade.

U emisiji Poligraf B92 Đelić je otkrio da DS namerava da ostavi prostor i za ljude iz koalicije koju vodi Liberalno-demokratska partija, kako bi i oni mogli da učestvuju u izvršnoj vlasti.

"DS je spreman da na svojoj kvoti ustupi mesta u budućoj koaliciji oko LDP-a i da tako i oni budu deo ubrzanja evropskih i drugih nužnih reformi", kaže on.

O pregovorima o novoj vladi čitajte i u pregledu štampe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.