Manji unos kalorija protiv demencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji unos kalorija protiv demencije

BERLIN - Manji unos hrane mogao bi da pomogne starijim ljudima da poboljšaju pamćenje i spreče ili odlože pojavu Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, zaključili su nemački stručnjaci sa Minsterskog univerziteta.

Time su potvrđeni slični raniji nalazi na životinjama i pokazalo se da jednostavnom promenom načina života može da se pomogne u lečenju demencije, preneo je Rojters.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da restrikcija kalorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može da bude blagotvorna za funkcionisanje pamćenja starijih osoba", izjavila je neurolog Agnes Flel, rukovodilac istraživanja.

Procenjuje se da oko 24 miliona ljudi širom sveta pati od gubitka pamćenja, problema sa orijentacijom i drugih simptoma koji ukazuju na Alchajmerovu bolest i druge oblike demencije.

Stručnjaci procenjuju da bi oko 2040. taj broj mogao da se učetvorostruči, znatno opterećujući nacionalne zdravstvene budžete i povećavajući potrebu za iznalaženjem novih načina lečenja.

Agnes Flel i njen tim su svoje istraživanje sproveli na 50 ljudi, starih prosečno 60 godina, koje su podelili u tri grupe. Oni iz prve grupe su, uz konsultacije sa dijetetičarima, smanjili dnevni unos kalorija za oko 30 odsto. U drugoj grupi nije bilo nikakvih ograničenja ishrane, dok je treća grupa povećala unos hrane sa nezasićenim masnim kiselinama, kojih najviše ima u maslinama i ribi.

Nakon tri meseca, na testu pamćenja ispitanici iz prve grupe pokazali su poboljšanje memorije za 10 do 20 odsto, dok kod onih iz treće grupe, koja je konzumirale zdrave masnoće, nije registrovano nikakvo poboljšanje.

Tim iz Minstera sada obavlja novu studiju, pri kojoj koristi i skeniranje mozga, ne bi li utvrdio mehanizam delovanja smanjene ishrane na unapređenje mentalnih funkcija.

Jedna od pretpostavki je da smanjeni nivo insulina i zapaljeniskih procesa deluje podsticajno na moždane ćelije i poboljšava pamćenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.