Manji broj ministarstava

Izvor: RTS, 01.Mar.2011, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj ministarstava

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada nije u krizi i da će biti rekonstruisana tokom ove nedelje. Postignut je dogovor da Vlada ima manje od 20 resora.

Dogovorena je rekonstrukcija Vlade Srbije, koja će imati manje od 20 resora, ali će imati više od 20 članova, kaže premijer Mirko Cvetković. 

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je šefove poslaničkih grupa da će prekinuti redovnu sednicu prolećnog zasedanja i zakazati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novu ako, tokom sednice, od premijera stigne predlog za izbor novih ministara ili predlog za izmenu Zakona o ministarstvima i Vladi zbog smanjenja Vlade.

"Vlada će biti rekonstruisana tokom ove nedelje", poručuje premijer.

Cvetković je forumu na Kopaoniku poručio da je Vladi Srbije potrebna nova enegrija, entuzijazam i jedinstvo i da će na tome insistirati kod svih svojih ministara, dodavši da namerava da odlučno sprovodi reformski proces u Srbiji.

Premijer je istakao da je obavio razgovore sa svim koalicionim partnerima i da se ne radi o personalnim, već o suštinskim promenama u Vladi.

Premijer kaže da je ostalo da se u okviru vladajuće koalicije usaglase detalji o funkcionisanju Vlade, o čemu će javnost biti obaveštena do kraje ove nedelje.

Cvetković je rekao da predstoji priprema izmena Zakona o ministarstvima, posle čega će predložiti nove članove Vlade, što će uključivati i popunjavanje upražnjenih mesta ministara iz G17 plus.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić potvrdio je da je dogovor o rekonstrukciji Vlade postignut i najavio da će njegova stranka imati pet, umesto dosadašnjih šest ministarskih mesta.

Dinkić je, međutim, naglasio da će i druge stranke imati manji broj predstavnika u Vladi, jer je usvojen koncept manje, a efikasnije Vlade.

"Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan biće pripojeno Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj", rekao je Dinkić.

Osim G17 plus, o detaljima premijerove izjave niko od koalicionih partnera nije želeo da govori. Iako su komentari bili načelni, rešenja su gotovo poznata.

Spekuliše se da će se demokrate odreći tri resora, da će biti spojeni ministarstva za državnu upravu i ljudska i manjinska prava, kao i ministarstva poljoprivrede i trgovine, ali niko od njihovih ministara nije o tome hteo da govori. SPS bi trebalo, navodno, prema dogovoru, da ostane bez jednog od četiri ministarska mesta. Lider te partije, međutim, agenciji Beta to nije potvrdio.

"Tu nema nekih spektakularnih vesti. Dogovorili smo se da bi trebalo da pokušamo da formiramo vladu sa manjim brojem članova. U narednim danima, ostaje da se taj dogovor realizuje i da se onda pretoči u promene zakona koje su neophodne - zakona o vladi i o ministarstvima i da se obavi izbor u parlamentu", rekao je Dačić.

Opozicija: Kasno za rekonstrukciju

Šta god da se vlast dogovorila, opozicija ponavlja da je za rekonstrukciju kasno i da se njome ništa neće postići.

Naprednjaci tvrde da rekonstrukcija Vlade nikoga ne interesuje i da je to zamajavanje građana. S tim se slažu i radikali, dok Nova Srbija ocenjuje da je za smanjenje broja ministarstava i personalne promene kasno, jer se u predizbornoj godini ne povlači takav potez. Druga imena sa istom praksom, tvrdi LDP, neće doneti velike promene.

U DSS-u kažu da ništa dobro Srbiji neće da donese ni to ako se ova vlada smanji na 10 ministara. 

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da očekuje da će Vlada, posle rekonstrukcije, biti efikasnija i da će bolje slušati glas privrede.

Bugarin je rekao da je za celu poslovnu zajednicu bitno da vlada bude efikasna, da unese novu energiju i da se pojača i intenzivira dijalog privrednika i resornih ministarstava koji predstavljaju ekonomski deo vlade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.