Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 16:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Manjak vitamina D povećava rizik od hipertenzije
BOSTON - Niži sadržaj 25-hidroksivitamina D - 25(OH)D - u krvi je faktor povećanog rizika od razvoja visokog krvnog pritiska, zaključili su američki stručnjaci iz bostonske Brigam i ženske bolnice.
Reč je o proteinu koji se uzima kao pokazatelj nivoa D vitamina u krvi. Neka ranija istraživanja već su ukazivala da nedovoljan sadržaj D vitamina i nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti povećavaju rizik od visokog pritiska, podseća Rojters.
Bostonski istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sproveli su studiju na 1.484 zdrave žene, koje su bile učesnice istraživanja obavljenog širom SAD o zdravstvenom stanju medicinskih sestara. Prosečna starost učesnica studije je bila 43 godine.
Kod čak 65,7 odsto ispitanica ustanovljen je manjak D vitamina. Pri tom je kod ispitanica sa najmanjim nivoom 25(OH)D u krvi utvrđen za 66 odsto veći rizik od hipertenzije nego kod onih sa najvišim nivoom rečenog proteina, a za 47 odsto veći rizik nego kod ispitanica čiji je nivo 25(OH)D bio adekvatan.
Zaključak bostonskih stručnjaka je da, samo zbog čestog manjka vitamina D, svake godine u SAD na 1.000 mladih žena dolazi do 4,53 nova slučaja hipertenzije.
To znači da, ukoliko se veza između sadržaja D vitamina i hipertenzije pokaže kao zaista kauzalna, onda je manjak tog vitamina odgovoran za 23,7 odsto svih novih slučajeva hipertenzije godišnje među mlađim Amerikankama.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...