Manifestacija počela služenjem liturgije

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2015, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija počela služenjem liturgije

DUGA NJIVA Služenjem svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj Njivi kod Modriče, danas je počelo obilježavanje 23 godine od akcije proboja "Koridora života", najznačajnije i jedne od najvećih operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Liturgiju, kojoj su prisustvuju pomoćnik i savjetnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i Milan Torbica, služi Njegovo preosveštenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Obilježavanju 23 godine od proboja "Koridora života" prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, čiji dolazak se očekuje.

 Programom obilježavanja nakon liturgije, predviđeno je služenje parastosa i polaganje vijenaca na spomen-obilježju, a obraćanje zvaničnika u 12.00 časova.

 Manifestacija se završava prigodnim kulturno-umjetničkim programo koji je predviđen za 12.30 časova.

Operacija "Koridor 92", čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske omogućila je spajanje razdvojenih djelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih djelova sa Srbijom. Ovom akcijom prekinta je višenedjeljna blokada područija u kojem se nalazilo 1,5 miliona Srba tokom koje su umrle beba u banjalučkoj bolnici zbog nedostatka kiseonika.

 U operaciji "Koridor" su, prema zvaničnim podacima, poginula 273 pripadnika Vojske

Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, a 1.129 pripadnika tadašnje Vojske Srpske Republike BiH i specijalca MUP-a Republike Srpske Krajine teže je ili lakše ranjeno.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima cijele Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Obilježavanja 23 godine od proboja koridora organizuje Pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Akcija »Koridor« omogućila teritorijalno objedinjenje Srpske

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2015

MODRIČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na Dugoj Njivi kod Modriče, gdje se danas obilježavaju 23 godine od akcije proboja "Koridora života", najznačajnije i jedne od najvećih operacija Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinski ratu, da se ne smije izgubiti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.