Mandatar: Nikome ništa nisam nudio, SVM siguran

Izvor: Mondo, 08.Jun.2016, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandatar: Nikome ništa nisam nudio, SVM siguran

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije za novu vladu sastancima sa predstavnicima manjinskih partija.

Foto: Tanjug, Tanja Valič

Sa Savezom vojvođanskih Mađara se podudaramo u svim važnim pitanjima za Srbiju, s Bošnjacima (BDZS) smo imali ozbiljan i dobar razgovor, Sulejman Ugljanin je imao dosta primedbi na postupanje držanih organa, u kom sam pogledu izneo određene sumnje, od Zelenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sam danas dosta naučio, nabrajao je večeras mandatar Aleksandar Vučić utiske u Skupštini Srbije.

Nikom ništa nije nuđeno

Upitan za medijske spekulacije prema kojima je socijalistima ponuđeno nekoiliko mesta u vladi, Vučić je rekao da valjda svi znaju da s njim ne može da se pregovara kao na pijaci, te da je bilo kakva vrsta pritiska na njega nemoguća. "Želeo sam da čujem kakve programe nude, kakve ideje imaju drugi politicki predstavnici, da čujem i njihove zamerke, Mađari su svakako s nama u svemu i na svim nivoima, a o kadrovskim rešenjima nije bilo reči i nikome ništa nisam ponudio", zaključio je Vučić.

Nakon drugog dana konsultacija za sastav nove vlade, Vučić je rekao novinarima da je sa Albancima s juga Srbije obavio važan razgovor, te da je dogovoreno da će njihovi predstavnici ući u Koordinacuiono telo za jug Srbije.

"S Partijom za demokratsko delovanje dogovoreno je da bude realizovana njihova inicijativa da u vladino Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu budu uvršteni Albanci sa juga Srbije. Ništa prirodnije, normalnije i razumnije od toga", naveo je Vučić.

Kad je reč o Bošnjacima i Albancima, Vučić je istakao da je od njih tražio da poštuju državu Srbiju, istakavši da su dobri odnosi Srba s Albancima i Bošnjacima veoma važni.

Nakon drugog dana konsultacija, kako je rekao odgovarajući na pitanja novinara, jedino je izvesno da će sa Savezom vojvođanskih Mađara saradnja biti ostvarena na svim nivoima vlasti, jer se njihovi stavovi o svim bitnim pitanjima za Srbiju u potpunosti slažu.

DRUGI DAN KONSULTACIJA

Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije prvo razgovarao sa liderom SVM-a Ištvanom Pastorom, poslanicima Balintom Pastorom i Elvirom Kovač.

Prema rečima Pastora, SVM je zainteresovan da državne sekretare ima u ministarstvima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede.

Posle razgovora sa madantarom, Pastor je rekao da je Vučić izložio osnove programa buduće vlade, da su one prihvatljive za SVM, te dodao da su oni predali nacrt koalicionog sporazuma koji bi dve stranke potpisale.

"Na sam tekst tog sporazuma nismo se osvrtali, jer nije bilo vremena. O tome ćemo razgovarati u drugom krugu konsultacija", rekao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije i dodao da je razgovor bio sadržajan i prijateljski.

Dodao je i da su se u razgovoru dotakli pitanja pokrajinske vlade Vojvodine, ali da o tome ništa konkretnije ne može da kaže, jer za sada ne postoji odluka o tome ko će činiti buduću pokrajinsku vladu i da to ostaje da se vidi.

Kandidat za predsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u nastavku konsultacija o vladi sa nosiocem liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamerom Zukorlićem i njegovim saradnicima.

Posle sastanka je Zukorlić izjavio da su mnogo veće šanse da oni budu deo parlamentarne većine, a da će se o modalitetima učešća u vladi razgovarati narednih dana.

"Opredeljeni smo da budemo deo parlamentarne većine ako postignemo saglasnost oko političke platforme", rekao je Zukorlić i dodao da je BDZ Sandžaka zainteresovana za učešće u vladi na nivou državnih sekretara, a da on lično nije zainteresovan za bilo kakvu funkciju.

"Nismo kruti da insistiramo na pojedinim ministarstvima, ali dajemo prednost onima kroz koje možemo da doprinesemo razvoju Sandžaka i građana kojima smo se obraćali i dobili podršku", rekao je Zukorlić nakon sastanka sa Vučićem.

Potom je mandatar razgovarao i sa predstavnicima liste SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin i Zelene stranke (Rusini).

Ugljanin izjavio je danas da ta stranka neće biti deo vlasti, ali ni opozcija, već da će raditi isključivo u interesu Bošnjaka.

Ugljanin je rekao da je premijera upoznao da sa problemima koje Bošnjaci imaju i naveo da je Vučić bio ljut zbog nekih stvari koje se dešavaju u Sandžaku bez njegovog znanja, te da su se dogovorili da se češće viđaju.

Zelena stranka u parlamentu ima jednog poslanika - Gorana Čabradija.

"Spremni smo za učešće u vladi ako se tako dogovorimo, danas nismo o tome razgovarali, tema su bili projekti koji mogu da doprinesu boljitku Srbije, rekao je predstavnik Zelene stranke Goran Čabradi, posle sastanka sa mandatorom nove Vlade Aleksandrom Vučićem, u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Zelena stranka je mandataru predstavila projekte, pre svega, o zaštiti životne sredine i iz socijalne oblasti.

Kandidat za premijera sastao se na kraju današnjih konsultacijama sa Partijom za demokratsko delovanje (PDD), koju predvodi Riza Halimi.

Halimi je rekao da će ta stranka biti deo vladajuće većine u Skupštini Srbije, za šta nikada do sada nije imala prilike, kao i da ne očekuju da sa jedan odsto glasova osvojenih na parlamentarnim izborima budu u vladi, ali da očekuju da Koordinacioni telo za Preševo, Medveđu i Bujanovac vodi predstavnik albanske nacionalne manjine.

Vučić je razgovore o vladi započeo u utorak, sastancima sa SPS, SRS, Pokretom Dosta je bilo, LSV i LDP, kao i pokretom Dveri.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.