Maltezer: Zanimljivosti o maloj, čupavoj rasi

Izvor: B92, 26.Dec.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maltezer: Zanimljivosti o maloj, čupavoj rasi

Za sve vas koji razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu tu je kratak vodič.

Istorija maltezera

Iako se u literaturi kao zemlja porekla najčešće navodi Malta po kojoj je rasa navodno dobila ime, pravo poreklo maltezera još uvek nije u potpunosti razjašnjeno.

Naime, pretke današnjih maltezera povezuje se i s Italijom, hrvatskim ostrvom Mljetom, a ima i onih koji pak smatraju da potiču iz Azije odakle su s trgovcima došli na područje Mediterana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako poreklo, nepoznata je i namena rase. Tako se spominje kako su se maltezeri ranije u lukama koristili za lov na miševe i pacove, dok ih s druge strane brojna slikarska i književna dela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.

Opis rase

Maltezeri su psi prosečne visine (zavisi od pola) 20 do 25 centimetara, kompaktne građe tela, težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Telo maltezera prekriveno je gustom belom dlakom.

Maltezer kao kućni ljubimac

Ako razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu morate da znate kako je održavanje njihove dlake zahtevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Ne želite da se dlaka zapetlja i bude puna čvorova istu ćete morati da češljate svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tokom života često sretati s četkama, češljevima, sušilicama za kosu i sličnim uređajima, od malena je potrebno da se na to privikava. Izbeći ćete tako da uređivanje za vašeg ljubimca bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera verovatno ćete se sresti s problemom "suza" odnosno iscetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovito ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. Ali, nehigijena očiju može da izazpove dosta ozbiljnije probleme, tako da je oči, odnosno dlaku oko njih potrebno redovno čistiti.

Maltezeri i deca

Mnoge buduće vlasnike pasa zanima kako se određena rasa ponaša prema deci? Kao i kod svakog drugog psa izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Decu od malena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dečja igračka. Uglavnom maltezeri i deca se super slažu, ali dete i psa nikad ne ostavljajte same.

Za kraj, reč o zdravoj rasi, za koju se preporučuje držanje u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način prosečno živi 12 do 14 godina, ali vrlo često dožive i više od proseka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.