Malo priznanje velikog poraza

Izvor: Glas javnosti, 10.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo priznanje velikog poraza

Kosovo se ne može nazvati multietničkim društvom, izjavio je prekjuče u Prištini Tim Goldman, šef Misije Oebs na Kosovu i Metohiji. I otkrio toplu vodu. Na ovaj način pala su u vodu skoro decenijska zaklinjanja zapadnih moćnika i Sjedinjenih Američkih Država da će u južnoj srpskoj pokrajini teći med i mleko kada njihove trupe dođu, a naročito kada Kosovo postane nezavisna država. Govorili su, davno još, da će Albanci i Srbi živeti u slozi jedni pored drugih, da je to ključni cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << međunarodnih trupa i da je jedini uslov za to da nijedan pripadnik srpske vojske, policije i uopšte srpske države ne bude prisutan na toj, sopstvenoj teritoriji. Oni su tako trubili godinama i u tome su gotovo i uspeli jer redak je primer, gotovo i da ga nema, da Srbi i Albanci žive jedni protiv drugih. Na severu, oko Kosovske Mitrovice, žive praktično samo Srbi, njih oko 50.000, a u ostalim enklavama još toliko, ali to kako žive i nije neki život, jer su praktično okruženi žicom i Albancima i u stalnom strahu od napada, koje sprečavaju jedino vojnici Kfora.

S druge strane, najveći deo „ostatka“ Kosova potpuno je očišćen od Srba, a u velikim gradovima gotovo da ih i nema. U Prištini ih ima samo u jednoj zgradi, njih desetak koji po hleb i mleko ne mogu da odu bez vojne pratnje.

- Svetski moćnici se i dalje kunu u multietničnost, ali je stvarno stanje na terenu potpuno druga priča i nekom od međunarodnih predstavnika je konačno moralo da se omakne i da to prizna - komentariše za Glas izjavu Goldmana Goran Budžak politički analitičar.

NE OČEKUJEMO ČUDO

- Različite zajednice žive na Kosovu, ali multietničko društvo podrazumeva da ima integracije, međusobnog razumevanja, tolerancije i suživota, ali mi to ne vidimo. Potrebno je vreme da bi pripadnici različitih zajednica živeli jedni pored drugih. Niko ne treba da očekuje čuda za ovako kratko vreme - zaključio je Goldman.

Međutim, on ističe da je reč smo o jednom, gotovo privatnom mišljenju.

- Dakle, oni će i dalje na sva glas pričati kako je to njihov glavni cilj, da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji sve bolja, ali faktičko stanje na terenu, zapravo ono što je život još dugo neće priznati. Reč je jednostavno o razlici između formalnog, onog na papiru i stvarnog, praktičnog i tu će malo šta da se promeni u doglednoj budućnosti. S druge strane, naša zemlja je praktično bespomoćna da u svemu tome bilo šta promeni. Jedino „oružje“ kojim sada raspolažemo jeste diplomatija, ali kada bismo bili malo moćniji i u ekonomskom i u vojnom smislu i kada bismo bili su stanju da na silu odgovorimo silom, mnogo više bi nas svet respektovao. Nažalost, nismo ni Kina ni Rusija, daleko smo slabiji i onda je moćni Zapad u prilici da nam radi šta hoće - zaključio je Goran Budžak.

Za Marka Jakšića, jednog od lidera Srba sa severa Kosmeta, stav Goldmana je samo iskreno priznanje čoveka koji je očigledno imao prilike da vidi faktičko stanje u pokrajini.

- On je jednostavno svestan kako živi srpski narod ovde, kao i činjenice da nas gotovo ni u jednom gradu nema. To je još jedna dokaz da je međunarodna zajednica intervenisala na Kosovu i bombardovala Srbiju kako bi očistila srpski narod sa ovog prostoru i kako bi se omogućilo stvaranje još jedne albanske države na Balkanu - ističe Jakšić.

On takođe dodaje i da ne treba preozbiljno uzimati u obzir Goldmanovu izjavu, koliko god ona bila iskrena i predstavljala moralnu satisfakciju za Srbiju.

- Predstavnici Zapada daju izjave o Kosovu prema dnevnopolitičkim potrebama. Dakle, danas će reći da Kosovo nije multietničko, sutra će reći da jeste, prekosutra da je bezbednosna situacija dobra, a samo dan kasnije da nije, zavisno od njihovih interesa. Pa pogledajte samo poslednju izjavu Ričarda Holbruka koji je otvoreno rekao da Srbija ne sme da uđe u Evropsku uniju sve dok ne prizna Kosovo. To govori ništa drugo nego da je krajnji cilj bio i ostao da se Srbiji otme ovaj deo teritorije - rekao je Jakšić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.