Malinari zadovoljni kvalitetom i otkupnom cenom

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari zadovoljni kvalitetom i otkupnom cenom

Rod malina u šabačkom kraju manji je i do trideset odsto, ali su zato plodovi dobrog kvaliteta, kažu proizvođači. Zadovoljni su otkupnom cenom, jer su do pre nekoliko dana maline prodavali po 250 dinara za kilogram.
U malinjaku Svetislava Ćirića iz Bele Reke, već tri sedmice svakodnevno radi deset berača. Sa jednog hektara ubrali su više od pet tona malina, koje su prodate po 250 dinara za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kilogram. Iako je sada, cena niža za 50 dinara, Svetislav je zadovoljan zaradom.

"Ove godine je rod manji nego prošle, zato će cena popuniti taj manjak. Ako bi ova cena opstala 200 dinara, ja bih mogao i na desetgodina da potpišem da je radim", kaže Svetislav Ćirić iz Bele Reke.
U rodnoj godini, na jednom hektaru, ubere se više od deset tona malina. Prošlogodišnje poplave u šabačkim selima oštetile su mnoge zasade,  pa je i rod znatno manji.
"Tri hektara ja imam pod malinom, pola je Miker, pola je Vilamet sorta, smanjen rod ove godine, do sad sam negde na pola branja, nabraosam nekih sedam, pet do sada, očekujem još toliko", kaže Vladan Vujanić iz Lipolista.
Da bi se sačuvao kvalitet, maline se zamrzavaju odmah posle branja. Sudeći po potražnji kupaca, hladnjačari veruju da cena neće više padati. Priče da su na početku sezone plaćali 300 dinara za kilogram malina, kažu, nisu tačne.
"U odnosu na prošlu godinu, cena je ista, da ne kažem slična. Cena jebila 250 dinara, do pre četiri dana, bila je tri četiri dana 230 dinara, a od juče je 200 dinara", kaže Milan Vujanić,  otkupljivač voća "Kuzmić" d.o.o.
Pored proizvođača, zaradi u malinjacima raduju se i sezonski radnicikoji dolaze i iz okolnih zemalja. Dnevno naberu do 20 gajbica.
"Zaradim 2.000 dinara, za jedno deset gajbi, nekad 20, kako kad, nije svaki dan isti. Dvadesetpet godina berem malinu, i ne predstavlja mi neki problem, a isto tako sa druge strane zaradim. Došla sam iz Bosne da bih zaradila ovde novac, da bi roditeljimapomogli, a i za sebe da imamo", kažu berači malina.
Malina koju još i zovu "crveno zlato", u šabačkom kraju gaji se naviše od 1.000 hektara. Uz sigurnu otkupnu cenu, zasada će tvrde, biti mnogo više.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosidba nane

Izvor: RTS, 25.Jun.2015, 15:43

U Bavaništu kod Pančeva veliki broj poljoprivrednika gaji začinsko bilje. Trenutno se kosi nana, a proizvođači kažu da je rod nešto manji nego prošle godine. . Na bavaništanskim poljima trenutno miriše nana, jer...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.