Maliki: Politički i vojno protiv ekstremista

Izvor: Blic, 26.Jun.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maliki: Politički i vojno protiv ekstremista

U borbi protiv ofanzive sunitskih ekstremista u Iraku, neophodni su i političko rešenje i vojno napredovanje na terenu, ocenio je danas irački premijer Nuri al-Maliki.

- Treba da delujemo na dva paralelna fronta. Prvi je rad na terenu i vojne operacije protiv terorista, a drugi je sprovođenje političkog procesa, zasedanje parlamenta i formiranje vlade uz izbor predsednka parlamenta i države - poručio je Maliki šefu britanske diplomatije Vilijamu Hejgu.

Hejg je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas iznenada doputovao u Bagdad, da bi pozvao iračke lidere da se ujedine protiv ofanzive sunitskih ekstremista.

Hejg bi trebalo da se sastane s nekoliko lidera, s kojima će razgovarati o ofanzivi ekstremista koja, kako je ocenio, predstavlja "smrtonosnu pretnju za stabilnost i teritorijalni integritet Iraka", saopštio je Forin ofis.

Hejgova poseta usledila je posle, takođe nenajavljene, posete Bagdadu američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je poslao istu poruku, poručivši iračkim liderima da se ujedine protiv juriša sunitskih eksremista, predvođenih dtžihadističkim pokretom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), preneo je AFP.

Pobunjenici su zauzeli oblasti u pet pokrajina severno i zapadno od Bagdada, u ofanzivi koja je uznemirila međunarodnu zajednicu, a u kojoj je poginulo najmanje 1.000 ljudi, dok su stotine hiljada raseljene.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.