Maliki: Počelo čišćenje gradove od terorista

Izvor: Blic, 13.Jun.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maliki: Počelo čišćenje gradove od terorista

Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je danas da su iračke snage bezbednosti počele sa čišćenjem gradova od "terorista", pošto su ekstremisti zauzeli velike delove teritorije i tako doveli iračku vojsku na rub kolapsa.

"Snage bezbednosti počele su svoj rad na čišćenju svih naših gradova od ovih terorista", naveo je Maliki u saopštenju bez davanja detalje o tome gde i kada je počela operacija.

Maliki je ranije saopštio javnosti da će vlada naoružati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i opremiti građane koji žele da se dobrovoljno bore protiv islamista.

I vrhovni šiitski vođa ajatolah Ali al Sistani pozvao je Iračane da uzmu oružje protiv "terorista".

"Građani koji mogu da nose oružje i bore se protiv terorista, brane svoju zemlju i svoj narod i svoja sveta mesta, treba da budu dobrovoljci i da se pridruže snagama bezbednosti radi postizanja tog svetog cilja", poručio je Sistani.

Ujedinjene nacije su navele da je na stotine ljudi ubijeno i da ekstremisti sprovode nasumična pogubljenja civila u Mosulu.

SAD i Iran su obećali pomoć u borbi protiv "pobunjenika" ekstremnih džihadista, ali je američki predsednik Barak Obama rekao da Vašington "neće slati američke vojnike nazad u Irak", navodeći da će biti razmotrene druge opcije.

Ultra ekstremistička sunitska grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zauzela je velika području severnog i centralnog Iraka.

Osim gradova koje je u Iraku zauzela, grupa je široko prisutna u pograničnom pojasu sa Turskom i Sirijom i čuvena je po brutalnim metodama na teritorijama koje kontroliše.

Britanski BBC ocenio je danas da se džihadisti u stvari približavaju svom cilju - stvaranju islamskog emirata da obe strane granice Iraka i Sirije, i Iraka i Turske.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Maliki: Počelo čišćenje gradova od terorista

Izvor: Blic, 13.Jun.2014

Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je danas da su iračke snage bezbednosti počele sa čišćenjem gradova od "terorista", pošto su ekstremisti zauzeli velike delove teritorije i tako doveli iračku vojsku na rub kolapsa. Militanti iz grupe ISIL na granici Iraka i Sirije.."Snage bezbednosti počele...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.