Mali maturanti beže od gimnazija

Izvor: Mondo, 15.Apr.2017, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali maturanti beže od gimnazija

Najviše malih maturanata ove godine želi da se upiše u elektrotehničke i medicinske škole, a najmanje interesovanje vlada za gimnazije, pokazale su preliminarne ankete Foruma srednjih stručnih škola.

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

Gimnazije su među osmacima tek na petom mestu po popularnosti, a bolje od njih rangirane su i ekonomske, pravnobirotehničke i ugostiteljske škole, za koje je veće interesovanje nego ikada, piše "Informer".

Miodrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Sokić iz Foruma gimnazija tvrdi da"gimnazijalac više nije elitni đak i da učenici koji znaju šta hoće u životu upisuju stručne škole".

Stručnjaci smatraju da rezultati anketa pokazuju da učenici žele da upišu škole koje će im odmah garantovati siguran posao i dobru platu, piše "Informer".

Milorad Antić, predsednik Foruma stručnih škola kaže da su najtraženija zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija, za koje je prošle godine bilopotrebno 97 bodova za upis.

"Đaci žele da imaju siguran posao odmah nakon škole i to one najplaćenije, kao što su radna mesta u IT sektoru. Zato su elektrotehničke škole ubedljivo najpopularnije. Klupe će biti pune i u medicinskim školama koje su primamljive, jer se medicinsko osoblje traži u inostranstvu, a deca uvek misle da je život bolji u nekoj drugoj državi. Sa druge strane, interesovanje za gimnazije je nikad manje, bojim se da će mnoge od njih ostati puste", kaže Antić.

Zainteresovanost osmaka za turističko-ugostiteljske škole objašnjava "sve većim razvojem turizma u našoj zemlji".

Navala je, prema njegovim rečima, i na ekonomske škole, posebno na smer finansijski tehničar.

Najmanje interesovanje đaka je, navodi se, za zanatske škole i zanimanja - zidar, tesar, bravar, mesar, limar, staklorezac, keramičar, stolar.

Mala matura: "Generalna" za srpski i kombinovani Osmaci rešavali probni test iz matematike

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.