Mali Zvornik: Subvencijama smanjuju nezaposlenost

Izvor: RTS, 21.Dec.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Zvornik: Subvencijama smanjuju nezaposlenost

U nameri da smanji nezaposlenost i privuče investitore, opština Mali Zvornik i ove godine izdvojila je novac za subvencionisanje novih radnih mesta. U protkle tri godine, na taj način, posao je dobilo oko 150 ljudi.
Milanka Perić je jedna od dvanaestoro radnika koji su pre nekoliko meseci dobili posao zahvaljujući subvencijama opštine. U fabrici za preradu drveta gde radi, ove godine, na isti način >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaposlenje je našlo još četvoro ljudi.

„Dosta mi znači posao, ja kao samohrana majka dosta doprinosim porodici blizu mi je posao kuće, redovna je plata i nije mi naporan posao”, kaže Milanka Perić, iz Malog Zvornika.
„Počeo sam pre dva i po meseca, pa znači mi mnogo pogotovo tu što mi je posao pred kućom, imam za sebe da radim, ne zavisim više od porodice, od roditelja”, navodi Marko Andrić, iz Malog Zvornika.
Podsticaji za otvaranje novih radnih mesta, znače i poslodavcima, koji od opštine dobijaju 200.000 dinara po radniku, a za uzvrat su u obavezi da ih na radnom mestu drže najmanje dve godine. Na taj način u pomenutoj fabrici posao je dobilo četranestoro ljudi.
„U saradnji sa lokalnom samoupravom dobili smo novčana sredstva koja su nam omogućila lakše kretanje, lakši početak proizvodnje, takođe smo od opštine dobili i kredit od Fonda za razvoj što nam je još više olakšalo proizvodnju”, objašnjava Milorad Kojić, rukovodilac pilane.
Iako spada u grupu 19 najnerazvijenijih opština u Srbiji, Mali Zvornik je za subvencionisanje novih radnih mesta u protekle tri godine iz budžeta izdvojio više od 30 miliona dinara.
„Jedino je to bila neka mogućnost da na taj način podstaknemo razvoj i zapošljavanje opštine, a onda kroz porez na plate taj deo koji opština ulaže on se vraća, a plus tu se zaposle ljudi, porodice ostaju na našem području,” navodi Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.
U opštini Mali Zvornik kažu da od iduće godine ukidaju ovu vrstu podsticaja, jer na proleće očekuju otvaranje pogona turske kompanije za proizvodnju tekstila koja će zaposliti oko petsto ljudi, čime će se u velikoj meri, tvrde, smanjiti nezaposlenost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.