Mali: Ulaganje u puteve pokreće srpsku ekonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Ulaganje u puteve pokreće srpsku ekonomiju

 

On je za RTS, uoči otvaranja deonice na Koridoru 11 Obrenovac - Ljig, rekao da se izgradnjom autoputeva omogućava brže kretanje ljudi, bolji protok robe, zemlja postaje atraktivnija za investitore.

"To je ono što pokreće vašu privredu. Zato nije slučajno što, nakon finansijske konsolidacije, prošle godine imamo stopu rasta naše ekonomije od 4,3 odsto, ove godine 3,5 odsto", rekao je ministar.

On je podsetio da je ugledni britanski časopis Fajnenšal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tajms objavio da je Srbija lider u svetu po privlačenju stranih direktnih investicija.

"Privukli smo 107 stranih direktnih investicija prošle godine, ali imam osećaj da mi nismo sposobni da budemo ponosni na to što smo prvi u svetu u nečemu što sve zemlje priželjkuju da budu", naglasio je on.

Osim deonice autoputa na Koridoru 11, Obrenovac- LJig, koja vodi do Čačka, kaže da će do kraja godine biti završena deonica od Obrenovca do Surčina, da se radi Požega - Preljina, a da će do kraja oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, kao i da se kreće u izgradnju Moravskog koridora.

Komisija za investicije

Govoreći o Investicionom programu, Mali kaže da je na nivou vlade doneta odluka o osnivanju Komisije za investicije, čiji je predsednik premijerka Ana Brnabić, a u njenom sastavu biće i ministri u vladi, direktori javnih preduzeća, kao i predsednik Vučić.

Ministar finansija navodi da će se u analizu projekata koji budu pristizali u okviru Investicionog programa uključiti i svi ostali stručnjaci iz ministarstva.

Investicioni plan, ističe Mali, neće značiti samo ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, već i u školstvo, zdravstvo, pronatalnu politiku, turizam, poljoprivredu...

Mali je i potvrdio konstataciju novinara da će svako moći da predloži projekat od nacionalnog značaja.

"Ovo je istorijska šansa za našu zemlju, da završimo te infrastrukturne projekte da možemo da se posvetimo daljem rastu kvaliteta života naših građana", podvukao je Mali.

Osvrnuo se i na komentare pojedinih ekonomista o tome kako Investicioni program nije dobar jer će podstaći rast javnog duga, te kazao da ako rast naše ekonomije bude pet ili šest odsto BDP-a, a javni dug se poveća za isti taj procenat, Mali je naveo da se u tom slučaju javni dug kao učešće u BDP-u ne pomera.

Zaključio je da finansijska konsolidacija i stabilne javne finansije daju mogućnost da Investicioni program bude završen bez povećanja javnog duga.

Do 15. septembra odluka o značajnom povećanju minimalne cene rada

Ministar Mali izjavio je danas da će Vlada Srbije do 15. septembra doneti odluku o značajnom povećanju minimalne cene rada, da će odluka o povećanju plata i penzija biti doneta do kraja septembra, kao i da će decembarska prosečna plata biti iznad 500 evra.

Gostujući na RTS, Mali je kazao da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine ostvarila suficit u budžetu od 48,5 milijardi dinara, te istakao da ima mesta za povećanje plata i penzija.

"U naredne dve ili tri nedelje imaćemo odluku o povećanju minimalne ceni rada, a do kraja septembra i oko povećanja plata i penzija", rekao je Mali.

Navodi da su on i ministar za rad Zoran Đorđević već razgovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata o povećanju minimalne cene rada, a da će Vlada Srbije konačnu odluku doneti do 15. septembra.

"Očekujem značajno povećanje minimalne cene rade, kao i prošle godine koja je povećana za 8.6 odsto. To su dobri rezultati. Takođe, ispunjavamo ono što je predsednik Vučić obećao, a to je da će decembarska prosečna plata biti iznad 500 evra", kazao je Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.