Male su šanse za privatizaciju medija do 1. jula

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male su šanse za privatizaciju medija do 1. jula

Gotovo 80 medija trebalo bi da bude privatizovano do 1. jula. Agencija za privatizaciju do sada nije objavila javni poziv ni za jedan medij.

Prema izmenama Zakona o privatizaciji, vlasnici moraju da prave novu procenu vrednosti kapitala, pa se čini da su male šanse da sve ovo, uz ostale procedure, bude završeno do kraja meseca. Za manje od dvadeset dana ističe rok do kada, prema Zakonu, svi mediji u Srbiji koji su u javnom vlasništvu moraju biti privatizovani. 19. juna mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi trebalo da dostave celokupu dokumentaciju posle čega će uslediti javni poziv za prodaju kapitala.

Pošto javni poziv mora da traje 30 dana Udruženje novinara Srbije ocenilo je ovaj rok za izlaženje države iz medija već probijen, a ovakav zahtev kontradiktoran.

"Mi smo u prilično nejasnoj situaciji, Zakon o javnom informisanju propisuje da privatizacija mora biti završena do 1. jula, a s druge strane izmenjen je Zakon o privatizaciji koji obavezuje medije da urade novu procenu kapitala u roku od mesec dana. Kad se uzme taj rok i današnji datum mi vidimo da privatizacija neće biti do 1. jula, ako se poštuje Zakon o privatizaciji", rekao je Nino Brajović iz UNS-a.

Tržišnu cenu medija neće određivati vrednost kapitala, nego činjenica da na medijskom tržištu neće biti novca. Primer za ovakav slučaj je beogradski javni servis Studio B. Vrednost ove medijske kuce procenjena je na 45.657.371 dinara odnosno 377 000 evra, što je dva puta manje od iznosa koji je ove godine izdvojen iz budžeta.

Iz Ministarstva kulture nadaju se da privatizacija ovoga puta neće biti minirana kao što je to učinjeno 2007. godine. Ipak, uprkos fiksnom roku koji je prvobitno ustanovljen, nezvanično bi proces privatizacije mogao da se produži još za šest meseci.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.