Mala matura umesto kvalifikacionog ispita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2009, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura umesto kvalifikacionog ispita

BEOGRAD - Ukoliko novi predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja bude usvojen, učenici osmog razreda će ubuduće umesto kvalifikacionog, polagati završni ispit, odnosno stručnu ili umetničku maturu.

Ministar prosvete Žarko Obradović izrazio je očekivanje da će poslanici Skupštine Srbije usvojiti zakon na sednici zakazanoj za ponedeljak 31. avgusta.

Kvalitet obrazovanja poslednjih godina opada

Prva generacija koja će polagati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << malu maturu pred upis u srednju školu, biće đaci koji ovog septembra polaze u sedmi razred i taj ispit biće obavezan za sve učenike, bez obzira koju će srednju školu upisati.

Predviđeno je da nakon položene male mature učenik dobije potvrdu, sertifikat o završenom osnovnom obrazovanju i da taj oblik provere znanja u stvari zameni sadašnji kvalifikacioni ispit za upis u srednju školu.

U prvo vreme, na maturi bi se polagali srpski (maternji) jezik i matematika, kao i na aktuelnom kvlifikacionom ispitu, a kasnije bi bili uključeni i drugi predmeti.

Kako je predviđeno, završni ispit predviđen je za trogodišnja stručna zanimanja, dok će đaci koji žele da upišu četvorogodišnju školu polagati stručnu odnosno umetničku maturu.

Obrazlažući razloge za donošenje "krovnog" zakona, ministar Obradović ranije je upozorio da kvalitet obrazovanja u Srbiju poslednjih godina opada i da je ukupni obrazovni nivo populacije na niskom nivou.

Sistem doživotnog učenja od školske 2014/15.

Kao rezultat toga, imamo neiskorišćen ljudski potencijal, teško zapošljavanje i ogromna davanja za socijalne programe, rekao je ministar prosvete, najavljujući da će zakon uvesti sistem finansiranja po učeniku, od školske 2014/15. godine.

Propis uvodi jedinstveni informacioni sistem obrazovanja i vaspitanja, a kao osnovni principi navode se jednakopravnost, antidiskriminacija, antisegregacija, individualizovani obrazovni pristup detetu, različite strategije nastave kao ključ efikasnog učenja i podizanja motivacije.

Takođe, uvodi se sistem doživotnog učenja, osnivaju se Savet i Zavod za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, škola dobija veću autonomiju, nastavni programi su fleksibilniji, daje se više mogućnosti za konkretizaciju nastave kroz školski program, a novina u tom propisu je što se povećava krug nadležnosti školskog odbora, saveta roditelja i učeničkog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.