Mala činija iz doba dinastije Ming prodata za 36 miliona dolara

Izvor: Blic, 08.Apr.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala činija iz doba dinastije Ming prodata za 36 miliona dolara

Jedan kineski milijarder kupio je danas na aukcijskoj prodaji kuće Sotbi u Hongkongu činiju iz doba kineske dinastije Ming za 36,05 miliona dolara (26 miliona evra). Mala činija velike vrednosti: 36 miliona dolara

Crveni petao, kokoška i pilići koji kljucaju u bašti sa žutim ljiljanima ukrašavaju odlično očuvanu lakiranu činiju od emajla koja potiče iz vremena vladavine cara Čengua (1465-1487).

Dosadašnji rekord po ceni držala je vaza iz perioda cara Ćien >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lunga koja je 2010. odneta na aukciji za 32,58 miliona dolara.

Predstavnik Sotbija za Aziju Nikolas Čou opisao je šoljicu kao "sveti gral" kineske umetnosti.

"Ne postiji legendarniji predmet u istoriji kineskog porcelana. Ovo je mitski predmet", naveo je on.

Kupac je bivši taksista, 50-godišnji Liu Jićian, danas uspešni finansijski mogul i jedan od najbogatijih Kineza, čija se imovina procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

"Pileća šoljica" je samo jedna od svega dvadesetak sačuvanih u svetu. Nastala je u periodu Ming koji se "smatra vrhuncem rafiniranosti", istakao je Čou.

"Kada kupujete 'pileću šolju' ne kupujete samo predmet, već i viševekovnu ljubav careva za ove predmete", objasnio je on.

Dinastija Ming je vladala Kinom od 1368. do 1644. godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Platio šoljicu 36 miliona dolara

Izvor: B92, 08.Apr.2014

Retka porcelanska šolja, nastala u periodu kineske dinastije Ming, prodata je danas na aukciji u Hong Kongu za rekordnih 36,05 miliona dolara...Mala šolja od belog porcelana, sa crtežom petla i kokoške sa pilićima, zbog kog je nazvana "pileća šolja", potiče iz vremena vladavine cara Čengua (1465-1487)...Njenom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.