Maksim Gorki - utemeljivač socijalističkog realizma

Izvor: Studnel.com, 18.Jun.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maksim Gorki - utemeljivač socijalističkog realizma

Maksim Gorki rođen je 28. marta 1868. godine u Nižnjem Novgorodu kao Aleksej Maksimovič Peškov. Imao je težak i buran život – sa 5 godina ostaje bez oca, a kada je imao 11 majka mu se preudaje, pa kompletnu brigu o njemu preuzimaju baka i deka. Deda ga je tretirao dosta loše, nije mu dozvoljavao da se školuje i već sa 8 godina Aleksej je bio primoran da zarađuje  za svoj hleb. Ubrzo nakon majčine udaje odlučuje da pobegne od kuće. Jedno vreme provodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << u inostranstvu, a u 19. godini pokušava samoubistvo. Bio je protiv carizma i branio je interese siromašnih. Pisao je proglase protiv policije, vojske i cara zbog kojih je bio u zatvoru. Oslobođen je zbog protesta intelektualaca mnogih zemalja.
On je legendarni ruski pisac – osnivač socijalističkog realizma, ali i politički aktivista. U književnosti se pojavio pod romantičnim pseudonimom Jegudila Hlamida, skitnice, boema, majstora svih zanata. U svojim prvim pripovetkama opisivao je život siromašnih otkrivajući teškoće, poniženja i brutalnost s kojima su se svakodnevno susretali. Smatrao je da književnost reprodukuje stvarnost i vizionarski dočarava budućnost, uvek u težnji ka boljem. Njegova najpoznatija dela su: Mati, Detinjstvo, Ispovest, Na dnu, Među ljudima i druga. Učestvovao je u duhovnoj obnovi zemlje pa se smatra jednom od najzačajnijih ličnosti kulturnog života u postoktobarskoj Rusiji. Možda je upravo zato i rekao: Nаjlepši je užitаk i nаjvećа rаdost životа osećаti dа si ljudimа potrebаn i drаg.
Izvori: www.etrafika.net, britannica.com

ruski pisacpoliticki aktivistamaksim gorkina danasnji dansocijalisticki realizamruska knjizevnost

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.