Makedonsko-srpska policijska saradnja donosi rezultate

Izvor: Southeast European Times, 29.Jul.2013, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonsko-srpska policijska saradnja donosi rezultate

Zajedničke makedonsko-srpske policijske patrole u Ohridu prihvaćene su od strane lokalnog stanovništva i srpskih turista.

29/07/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Ohrida -- 29.7.2013.

Makedonska i srpska policija obavljaju zajedničke patrole u Ohridu, najvećem odmaralištu u Makedoniji, kako bi efikasnije osigurali bezbednost brojnih turista iz Srbije, kao i iz drugih zemalja.

„[Kada] srpski turisti vide policajce iz svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemlje osećaće se opuštenije, jer se mogu direktno njima obratiti sa bilo kakvim pitanjima ili problemima“, rekao je Dončo Tanevski, direktor Asocijacije hotelijera Makedonije, u izjavi za SETimes.

Makedonska i srpska vlada dogovorile su se oko zajedničkih patrola na međuvladinom sastanku koji je nedavno održan u Beogradu. Srpska policija će nositi sopstvene uniforme, postupati preventivno i neće nositi oružje.

Ta praksa nije nova u regionu. Zajedničke hrvatsko-bosanske patrole patroliraju u primorskim hrvatskim gradovima tokom letnje sezone.

„Svrha je da se poveća razmena iskustava između policajaca i da se izađe u susret potrebama građana u smislu bezbednosti“, rekao je portparol ohridske policije Stefan Dimovski u izjavi za SETimes.

Dimovski je dodao da su srpski policajci stigli iz beogradske i niške policije i da su pre dolaska morali da se upoznaju sa makedonskim zakonima.

„Ovde smo da pomognemo ohridskim kolegama u sprovođenju njihovih zadataka. Već smo imali kontakte sa građanima Ohrida i sa našim turistima. Ljudi pozitivno reaguju kada nas sretnu. Prepoznaju našu uniformu, zaustave nas i pitaju zašto smo ovde. Mi im kažemo da delujemo u okviru međunarodne saradnje između Makedonije i Srbije“, kaže policajac iz Beograda Dragan Lukić za SETimes.

Zajedničke patrole dobro su prihvaćene od strane srpskih turista, a policajci ulažu dodatan trud da budu posebno ljubazni prema lokalnim Makedoncima, kaže policajac iz Niša Slaviša Ilić.

„Osećamo se kao i tamo gde inače radimo, u Nišu“, rekao je Ilić za SETimes.

„Tri godine zaredom dolazimo u Ohrid. Ali, iznenađeni smo kada vidimo naše policajce kako patroliraju i pitaju nas da li smo dobro i da li nam nešto treba“, kaže turistkinja iz Srbije Jelena Vuković za SETimes.

S obzirom na pozitivne rezultate, policijski zvaničnici očekuju da će se ova praksa nastaviti i sledeće godine i verovatno proširiti na druge susedne zemlje i druge čiji građani dolaze u Ohrid u znatnom broju.

„Broj gostiju iz Holandije je veliki, pa će se možda sledeće godine takva policijska saradnja uspostaviti i sa Holandijom“, rekao je Tanevski.

Lokalno stanovništvo kaže da je prisustvo zajedničkih patrola još jedan znak da srpski turisti treba da se osećaju bezbedno u Ohridu.

„Srpski policajci su atrakcija za sve nas, jer se ovo događa prvi put. Izašla sam specijalno da bih videla njih i njihove uniforme“, rekla je stanovnica Ohrida Mara Marinoska za SETimes.

Šta mislite o srpskim policijskim patrolama u Ohridu? Podelite svoje mišljenje u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.