Izvor: Southeast European Times, 27.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski parlament odobrio novu vladu

27/07/2008

SKOPLJE, Makedonija -- Zakonodavci su u subotu (26. jul) odobrili novu vladu na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim, koji je obećao ubrzavanje reformi koje bi pomogle zemlji da se pridruži EU. Stranka Gruevskog VMRO-DPMNE odnela je ubedljivu pobedu na vanrednim izborima 1. juna, osvojivši većinu u parlamentu koji broji 120 mesta. Potom je formirala koaliciju sa lokalnom albanskom strankom Demokratskom unijom za integraciju.

Članovi druge etničke albanske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Demokratske partije Albanaca (DPA), kao i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), nisu prisustvovali sednici u subotu, jer bojkotuju rad parlamenta. SDSM je izašla iz parlamenta pre otprilike deset dana, posle hapšenja jednog od njenih lidera Zorana Zaeva, zbog navodne povezanosti sa organizovanim kriminalom. DPA je takođe odbila učešće, navodeći kao razlog zabrinutosti oko legitimnosti izbornih rezultata u oblastima u kojima uglavnom žive Albanci.

U međuvremenu, predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Baroso uputio je u petak pismo Gruevskom, ukazujući da EK nije u mogućnosti da interveniše u pogledu pitanja vezanih za, prema rečima Skoplja, makedonsku manjinu u Grčkoj. Gruevski je zatražio od EK da pomogne Skoplju u naporima da navede Grčku da prizna tu manjinu, za koju Atina kaže da ne postoji. (Makfaks, MIA, AFP, Večer, Naftemporiki - 26/07/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.